Smaczne ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem

Ciastka francuskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka francuskie przepis

  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 2 sztuki Jabłko
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka umyj, podziel na ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w cienkie plasterki, tak aby utworzyły coś w stylu wachlarza.

  2. 2

    Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w prostokąty.

  3. 3

    Rozbij i roztrzep jajko. Cukier wymieszaj z cynamonem.

  4. 4

    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

  5. 5

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

  6. 6

    Ułóż prostokąty ciasta tak, aby nie stykały się (ciasto francuskie rozrasta się mocno w czasie pieczenia, dlatego najlepiej piec ciastka w dwóch turach).

  7. 7

    Na środek każdego prostokąta połóż wachlarz z jabłek, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto posmaruj cienką warstwą roztrzepanego jajka.

  8. 8

    Ciastka włóż do nagrzanego piekarnika na 12 minut.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też