Smaczne ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem
Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem to bardzo prosty i szybki sposób na domowe słodycze. Ciastka francuskie można zabrać do przedszkola, szkoły, pracy lub na letni piknik. Ciastka francuskie są aromatyczne i chrupiące. Zobacz, jak zrobić ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem.
Składniki
Ciastka francuskie przepis
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 2 sztuki Jabłko
- 1 sztuka Jajko
- 2 łyżeczki Cukier
- 0.5 Łyżeczka Cynamon
Przygotowanie
- 1
Jabłka umyj, podziel na ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w cienkie plasterki, tak aby utworzyły coś w stylu wachlarza.
- 2
Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w prostokąty.
- 3
Rozbij i roztrzep jajko. Cukier wymieszaj z cynamonem.
- 4
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- 5
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- 6
Ułóż prostokąty ciasta tak, aby nie stykały się (ciasto francuskie rozrasta się mocno w czasie pieczenia, dlatego najlepiej piec ciastka w dwóch turach).
- 7
Na środek każdego prostokąta połóż wachlarz z jabłek, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto posmaruj cienką warstwą roztrzepanego jajka.
- 8
Ciastka włóż do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
- 9
Wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Fenomenalne ciastka owsiane z żurawiną, które pokochasz od pierwszego kęsa
- Ciastka imbirowe - idealne na święta
- Ciastka z płatków owsianych — pomysł na deser gotowy w 5 minut!
Jak zrobić domowe ciasto francuskie?
Ciasto francuskie to produkt dostępny właściwie w każdym sklepie spożywczym. Do przygotowania ciastek możesz użyć gotowego ciasta lub przygotować je samodzielnie. Ciasto francuskie jest czasochłonne, ale efekt wart jest poświęcenia. Jak zrobić ciasto francuskie w domu? Przepis na około 0,5 kg ciasta francuskiego. Wlej do szklanki 100 ml zimnej wody, dodaj pół łyżeczki drobnej soli, dokładnie wymieszaj. Do garnka włóż 50 g masła, roztop i wystudź. Do miski wsyp 70 g mąki krupczatki i 140 g mąki pszennej w typie 450. Dolej słoną wodę oraz roztopione masło i zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w prostokąt, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
200 g masła pokrój w kostkę, a następnie utrzyj na jednolitą masę. Podziel na 2 części. Jedną część połóż na folii spożywczej i uformuj mniejszy prostokąt niż ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki. Z drugą porcją masła zrób to samo.
Zimne ciasto wyjmij z lodówki, połóż na stolnicy, oprósz ciasto mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 centymetry. Z lodówki wyjmij jedną porcję masła i ułóż na cieście, tak aby rogi masła znajdowały się na środku ciasta. Ciasto złóż tak, aby powstała koperta. Dociśnij brzegi i rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Przygotowany prostokąt złóż na 3 części i odłóż do lodówki na kolejne 2 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na duży prostokąt i połóż na nim kolejną warstwę masła. Złóż brzegi ciasta tak, aby zakryć masło i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto złóż na 3 części i odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij i rozwałkuj ciasto, następnie złóż na 3 części i włóż na godzinę do lodówki. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Pamiętaj, aby przed każdym wałkowaniem oprószyć ciasto mąką. Tak przygotowane ciasto można wykorzystać do pieczenia ciastek, wytrawnych tart, quiche oraz ciasto, w którym można upiec polędwiczkę ze szpinakiem.