Suflet czekoladowy w 5 minut
Suflet czekoladowy to szybki deser dla dzieci i dorosłych. Suflet jest efektowny i bardzo smaczny. Deser czekoladowy zrobiony z tego przepisu jest udany, delikatny i na długo pozostaje w pamięci. Zobacz, jak zrobić suflet czekoladowy w 5 minut przy użyciu mikrofali.
Składniki
Suflet czekoladowy przepis
- 1.5 tabliczka Czekolada deserowa
- 4 sztuki Jajko
- 4 łyżki Mąka pszenna
- 2 łyżki Cukier
- 2 łyżeczki Masło
- 2 Szczypty Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki podziel na pół. Z podanych ilości wyjdą dwa suflety, które należy robić i “piec” osobno.
- 2
Przygotuj dwie 8 cm kokilki, które nadają się do “pieczenia” w mikrofali. Wysmaruj naczynie bardzo cienką warstwą masła.
- 3
Sposób przygotowania jednego sufletu. Czekoladę połam na mniejsze części, przełóż do naczynia nadającego się do podgrzewania w mikrofali i roztop czekoladę. Czekolada potrzebuje dosłownie kilku sekund, aby się rozpuścić w mikrofali.
- 4
Do roztopionej czekolady dodaj masło, jajka i cukier. Energicznie wymieszaj.
- 5
Dodaj mąkę, połącz wszystkie składniki.
- 6
Masę przelej do kokilki i włóż do mikrofali na 3 minuty.
- 7
Przygotuj drugi suflet.
- 8
Gotowe desery posyp cukrem pudrem.
- 9
Suflet czekoladowy - złote zasady przygotowania
Suflet czekoladowy z mikrofali ma wiele zalet. Po pierwsze można przygotować go dosłownie w kilka chwil. Po drugie suflet czekoladowy wykonany jest z kilku podstawowych składników. Jeśli nie posiadasz doświadczenia w pieczeniu sufletów, to przed przystąpieniem do pracy przeczytaj poniższe wskazówki. Kokilki (nadające się do podgrzewania w mikrofali) wysmaruj cienką warstwą masła i dodatkowo wysyp ścianki cienką warstwą drobnego cukru. Dzięki temu zabiegowi zyskasz pewność, że suflet będzie puszysty i nie opadnie po upieczeniu. Do sufletu dodaj jajka w temperaturze pokojowej, drobny cukier oraz masło o zawartości minimum 83% tłuszczu. Nie używaj margaryny lub oleju. Sięgnij po czekoladę dobrej marki. Możesz użyć czekolady mlecznej, gorzkiej, a najlepiej połącz czekoladę gorzką z mleczną. Suflet czekoladowy z tego przepisu należy “piec” w mikrofali przez 3 minuty na największej mocy urządzenia.
Suflet czekoladowy, jak go serwować?
Suflety podajemy w naczyniu, w którym się piekły. Można serwować je na ciepło, wtedy środek jest lejący lub na zimno, wtedy struktura deseru jest bardziej zwarta i przypomina ciasto czekoladowe. Suflet czekoladowy warto posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami, np. malinami lub truskawkami. Do czekoladowego sufletu pasują takie dodatki jak: lody waniliowe oraz śmietankowe, polewa waniliowa i bita śmietana. Suflety czekoladowe z mikrofali powinny być zjedzone tego samego dnia, w którym zostały przygotowane.
Z jakiego kraju pochodzi suflet?
Suflet pochodzi z Francji, gdzie zajmuje wysokie miejsce wśród deserów podawanych na ciepło. Francuskie suflety czekoladowe charakteryzują się głębokim smakiem, są delikatne, lekkie i półpłynne w środku. Cechą charakterystyczną deseru jest tzw. czapeczka, czyli wystające ciasto nad naczynko, w którym się piekło.