Fenomenalne ciastka owsiane z żurawiną, które pokochasz od pierwszego kęsa

Ciastka owsiane z żurawiną
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka owsiane z żurawiną

  • 2 łyżki Amarantus ekspandowany
  • 1 szklanki Płatki owsiane
  • 100 g Masło
  • 2 łyżki Wiórki kokosowe
  • 2 sztuki Jajko
  • 1.75 szklanki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Syrop klonowy
  • 0.5 Szklanka Suszona żurawina

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Suszoną żurawinę posiekaj na drobne kawałki.

  4. 4

    W misce umieść jajko, amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, mąkę pszenną, jajka, syrop klonowy, płatki owsiane oraz posiekaną żurawinę. Składnik starannie zagnieć rękoma lub wykorzystaj do tego celu robota kuchennego. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę. Jeżeli jest zbyt klejące, dodaj niewielką  ilość mąki pszennej i ponownie wymieszaj składniki.

  5. 5

    Odrywaj kawałki ciasta, a następnie formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układaj na blasze, po czym spłaszcz je delikatnie dłonią. Pamiętaj, aby zostawić odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększą one swoją objętość.

  6. 6

    Ciastka owsiane z żurawiną włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Gotowe powinny być apetycznie rumiane. Następnie wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Ciasteczka owsiane z żurawiną po wystygnięciu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też