Rozkoszna sałatka z kalafiorem i brokułem, czyli obowiązkowa pozycja na wiosnę i lato

Sałatka z kalafiorem
Źródło: Shutterstock/Food Via Lenses

Składniki

Sałatka z kalafiorem

  • 1 sztuka Szalotka
  • 0.5 Sztuka Brokuły
  • 1 łyżka Majonez
  • 1 opakowanie Jogurt naturalny
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Kalafior
  • 100 g Ser cheddar
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Brokuł oraz 2 główki kalafiora starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podziel na mniejsze różyczki. W takiej postaci wrzuć je do garnka z wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj warzywa by były al dente. Nie powinny być zbyt miękkie. Po ugotowaniu warzyw krzyżowych przełóż je na durszlak i pozostaw, żeby wystygły.

  2. 2

    Przygotuj sos do sałatki z kalafiorem. Do miseczki dodaj majonez, jogurt naturalny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dopraw całość do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól.

  3. 3

    Ser cheddar w kawałku pokrój w kostkę.

  4. 4

    Cebulę szalotkę posiekaj na drobne kawałki.

  5. 5

    Do dowolnego naczynia, w którym ma być serwowana sałatka z kalafiorem nałóż ugotowane na chrupko warzywa. Zaraz potem dodaj  kawałki pokrojonego sera żółtego, cebulę szalotkę i przygotowany sos czosnkowy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też