Rozkoszna zupa z kukurydzy — sposób na amerykański fast food w najlepszej odsłonie

Zupa z kukurydzy
Źródło: Shutterstock/Amarita

Składniki

Zupa z kukurydzy

  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 puszki Kukurydza konserwowa
  • Jogurt grecki
  • 800 ml Bulion warzywny
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Ser żółty
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  2. 2

    Papryczkę chilli umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne.

  3. 3

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  4. 4

    W garnku z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Możesz wykorzystać olej rzepakowy, oliwę z oliwek, czy masło. Następnie dodaj kawałki ziemniaków, papryczkę chilli oraz imbir i smaż składniki przez kilka minut.

  5. 5

    Do garnka wlej bulion i gotuj zupę tak długo, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnie wsyp kukurydzę konserwową i gotuj składniki przez ok. 5 minut.

  6. 6

    Zblenduj wywar na gładki krem. Następnie dopraw zupę z kukurydzy do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Amerykańska zupa z kukurydzy smakuje obłędnie podana z kleksem jogurtu greckiego oraz porcją startego sera.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też