Puszyste placuszki z bananami – szybkie i smaczne śniadanie
Puszyste placuszki z bananami polane ulubioną konfiturą, posypane świeżymi owocami to zapowiedź smacznego i udanego śniadania. Placuszki z bananami to propozycja dla dzieci i dorosłych. Zobacz, jak zrobić smaczne, puszyste i miękkie placuszki z bananami.
Składniki
Puszyste placuszki z bananami przepis
- 3 sztuki Banan
- 200 ml Mleko 3,2%
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 250 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Cukier puder
- 1 Szczypta Sól
- 100 ml Olej rzepakowy
- 4 łyżki Konfitura porzeczkowa
Przygotowanie
- 1
Obierz dwa banany, odetnij końcówki, przełóż owoce do miski i za pomocą widelca rozgnieć na papkę.
- 2
Do rozgniecionych bananów dodaj mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut.
- 3
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Za pomocą łyżki uformuj okrągłe placuszki. Smaż na małym ogniu do uzyskania złotego koloru.
- 4
Na gotowe placki bananowe połóż plasterki z trzeciego banana, polej konfiturą.
Zobacz także:
Jak zrobić puszyste placuszki z bananami?
Placuszki z bananami to proste danie, ale końcowy efekt zależy od kilku czynników. Do placuszków dodajemy dojrzałe banany, ale nie mogą być poobijane i brązowe. Banany można rozgnieść widelcem lub zblendować. Składników nie należy mieszać zbyt długo. Wystarczy, że poszczególne struktury się połączą. Przygotowane ciasto należy odstawić na kilka minut, tak aby odpoczęło, a proszek do pieczenia zaczął pracować. Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką, na małej ilości oleju roślinnego. Czas smażenia uzależniamy od grubości placuszków. Smażenie 0,5 cm placuszków trwa około 2 minuty z każdej strony. Placuszki należy smażyć na średnim ogniu, przy dużym ogniu wierzch będzie przypieczony, a środek surowy.
Jakie dodatki do placuszków bananowych?
Przepisów na puszyste placuszki bananowe jest wiele. Podstawowy przepis można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Do bananowych placuszków można dodać troszkę cynamonu i polać je syropem klonowym, uzyskamy wtedy iście skandynawskie śniadanie na ciepło. Do placków z bananami pasuje także biały twaróg, to propozycja dla mam, które starają się przemycić do diety dziecka biały ser. Proszek do pieczenia można wymienić na sodę oczyszczoną, ale trzeba pamiętać, że kolor placuszków będzie trochę ciemniejszy. Placuszki można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub sosem czekoladowym. Do placuszków pasuje każda konfitura i świeże owoce, zatem nie czekaj i przygotuj smaczne placuszki bananowe z ulubionymi dodatkami.
Jak przechowywać placuszki z bananami?
Placuszki z bananami najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, w wersji na ciepło. Można oczywiście usmażyć placuszki, wystudzić i włożyć do lodówki, a następnie odgrzać np. kolejnego dnia, ale placuszki zmienią swoją strukturę i nie będą już puszyste.