Puszyste placuszki z bananami – szybkie i smaczne śniadanie

Placuszki z bananami
Źródło: GettyImages

Składniki

Puszyste placuszki z bananami przepis

  • 3 sztuki Banan
  • 200 ml Mleko 3,2%
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól
  • 100 ml Olej rzepakowy
  • 4 łyżki Konfitura porzeczkowa

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz dwa banany, odetnij końcówki, przełóż owoce do miski i za pomocą widelca rozgnieć na papkę.

  2. 2

    Do rozgniecionych bananów dodaj mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut.

  3. 3

    Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Za pomocą łyżki uformuj okrągłe placuszki. Smaż na małym ogniu do uzyskania złotego koloru.

  4. 4

    Na gotowe placki bananowe połóż plasterki z trzeciego banana, polej konfiturą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też