Sernik kawowy — deser dla największych kawoszy. Przepis jest łatwy

Sernik kawowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik kawowy

  • 150 ml Espresso
  • 100 g Masło
  • 1 plaster Wanilia
  • 150 g Cukier puder
  • 200 g Ciastka maślane
  • 500 g Serek mascarpone
  • 12 g Żelatyna w listkach
  • 250 g Ricotta

Przygotowanie

  1. 1

    Odmierz potrzebną ilość masła i umieść ją w rondelku. Połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili całkowitego rozpuszczenia tłuszczu, a następnie pozostaw go do przestudzenia.

  2. 2

    Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  3. 3

    Ciasteczka rozdrobnij w melakserze lub w blenderze kielichowym. Następnie wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i przesyp do formy. Starannie je ugnieć, tak, aby szczelnie pokrywały całe dno tortownicy, po czym umieść formę w lodówce na co najmniej 30 minut.

  4. 4

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

  5. 5

    Espresso przelej do garnuszka, a następnie połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy będzie już gorące, zdejmij je z kuchenki i dodaj do niego namoczoną żelatynę.

  6. 6

    Aby przygotować masę serową, w dużej misce umieść mascarpone, cukier puder i ricottę. 

  7. 7

    Laskę wanilii przetnij na pół i za pomocą noża wydrąż z niej nasiona, po czym przełóż je do masy serowej. Wszystkie składniki miksuj do chwili otrzymania jednolitego kremu. Gdy to osiągniesz, zacznij powoli wlewać rozpuszczoną w kawie żelatynę, nie przerywając miksowania. 

  8. 8

    Przygotowaną masę serową ostrożnie wlej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównaj wierzch ciasta i ponownie włóż sernik kawowy do lodówki. Deser powinien chłodzić się w niej co najmniej 7 godzin. My rekomendujemy pozostawić ciasto w chłodzie na całą noc. 

  9. 9

    Niedługo przed podaniem sernik kawowy udekoruj dodatkami, według uznania. Do ozdobienia deseru można wykorzystać bitą śmietanę, kakao, czy ziarenka kawy.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też