Rozgrzewająca zupa forszmak — przepis na smakowity posiłek z Lubelszczyzny

Zupa forszmak
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa forszmak

  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 400 g Pomidory w puszce
  • 400 g Filet z kurczaka
  • 0.5 Łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 200 g Pieczarki
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 3 sztuki Ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki Majeranek
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 1 łyżka Masło

Składniki na zasmażkę

  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. 

  2. 2

    Pieczarki starannie oczyść i pokrój je w cienkie plastry. 

  3. 3

    Umyj czerwoną paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.

  4. 4

    Następnie rozgrzej masło oraz oliwę z oliwek i smaż na nich pokrojoną cebulę. Gdy ładnie się zeszkli, dodaj również pokrojone pieczarki i całość starannie wymieszaj. Po 2 minutach na patelnię wrzuć paprykę czerwoną, dodaj czerwoną paprykę w proszku (słodką i ostrą), a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut. 

  5. 5

    Do składników wlej bulion drobiowy i zagotuj całość. 

  6. 6

    W międzyczasie oczyść mięso z kurczaka i pokrój je na drobne kawałki. 

  7. 7

    Gdy bulion się zagotuje, dodaj do niego kawałki fileta z kurczaka. Całość gotuj przez 5-6 minut, po czym dodaj również odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. 

  8. 8

    Ogórki kiszone pokrój na drobne kawałki.

  9. 9

    Po 5 minutach do zupy forszmak dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone wcześniej ogórki kiszone. Całość dopraw majerankiem i dokładnie wymieszaj.

  10. 10

    Przygotuj zasmażkę. Do rondelka dodaj 1 łyżkę mąki i podsmaż ją. Kiedy delikatnie się przyciemni, dodaj 1 łyżkę masła. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita masa, po czym stopniowo wlewaj zupę — wystarczy kilka łyżek. Dokładnie wymieszaj zasmażkę, dodaj ją do garnka z zupą i całość zagotuj. Zupa forszmak po kilku minutach i dokładnym wymieszaniu składników jest już gotowa to nakładania na talerze. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też