Raclette — co to jest i z czym go zrobić? Poznaj nasz niezawodny przepis

Raclette
Źródło: GettyImages

Składniki

Raclette

  • 500 g Ser
  • 100 g Pieczarki
  • 200 g Ziemniaki
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 150 g Pomidory koktajlowe
  • 6 gałązek Estragon
  • 200 g Salami
  • 6 gałązek Tymianek
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku zagotuj 2 l wody z dodatkiem soli.

  2. 2

    Ziemniaki obierz ze skórki, następnie umieść je w garnku z wrzącą wodą i gotuj je do miękkości, po czym odcedź i pozostaw do przestygnięcia. 

  3. 3

    Pieczarki i pomidorki koktajlowe starannie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Paprykę umyj, a następnie wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paski.

  5. 5

    Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki.

  6. 6

    Ser pokrój w grube plastry.

  7. 7

    W foremkach przeznaczonych do robienia raclette ułóż ziemniaki, następnie plastry sera i ulubione warzywa. Dopraw składniki estragonem, czarnym pieprzem mielonym oraz tymiankiem. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też