Pulchniutkie bliny gryczane — przepis na przysmak ze wschodu
Bliny gryczane to placki pochodzące ze wschodnich krajów. Na tle innych wyróżnia je pulchny kształt i wyraźny posmak gryki. Zestawione z pysznymi dodatkami stanowią rewelacyjny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę na wynos. Przepis na bliny gryczane nie jest skomplikowany, jednak aby placuszki wyszły obłędnie, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami.
Składniki
Bliny gryczane
- 15 g Świeże drożdże
- 1 Szczypta Sól
- 0.5 Szklanka Mleko
- 180 g Mąka gryczana
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Cukier
- 0.5 Szklanka Woda
- Olej kokosowy
Przygotowanie
- 1
Przygotuj większą miskę. Nalej do niej mleko oraz wodę, a następnie dodaj sól, cukier oraz 1 jajko. Po chwili dodaj również mąkę gryczaną i drożdże. Podane składniki bardzo starannie wymieszaj. Gdy masa stanie się jednolita, przykryj naczynie folią spożywczą i odłóż na bok, na ok. 120 minut.
- 2
Na patelnię nałóż olej kokosowy (lub inny olej roślinny) i dobrze go rozgrzej. Następnie nakładaj porcjami wyrośnięte ciasto na bliny gryczane. Każdy placuszek smaż, odliczając minutę na stronę. Zarumienione bliny układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pomoże on wsiąknąć nadmiar tłuszczu.
Zobacz także:
Bliny gryczane to stary przysmak, którego historia sięga początków XVI w. Utworzyła się wokół nich pewna tradycja. W czasach pogańskich, gdy ludzie żegnali zimę, świętując zwycięstwo wiosny nad ciemnością, bliny jedzono w ogromnych ilościach. Wierzono bowiem, że smakołyk ten jest symbolem pomyślności i dostatku w nowym roku. Przepis na placki drożdżowe z mąką gryczaną owiany był tajemnicą, a nawet nutką magii. Podczas ich szykowania dochodziło do wypełniania pewnych czynności, przypominających rytuał. Jedzono je zwłaszcza podczas pogrzebów i ślubów, wierząc, że panna umiera, a rodzi się prawdziwa kobieta.
Początkowo pieczone na płytach lub w kamiennych piecach, współcześnie smażone na tłuszczu. Dziś bliny gryczane przyrządzane są w wielu ciekawych wersjach, bez względu na porę roku czy okazję. Smakują zarówno na słono, jak i słodko.
Zobacz także: Chrupiące placki z dyni — prosty przepis na sezonowy rarytas
Jak podawać bliny gryczane?
Tradycyjne placuszki gryczane warto zestawić z kleksem śmietany i dodatkiem wędzonego łososia. To połączenie wręcz idealne, które rozpieści kubki smakowe. Dodatkowo świetnie komponuje się posiekany koperek, a w nieco elegantszej odsłonie warto pokusić się o dodatek kawioru. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Bliny gryczane serwować można również na słodko. Chociaż na początku może Cię to dziwić, polecamy spróbować takiego zestawienia. Podane z owocami w żelu, twarożkiem, jogurtem, świeżymi owocami lub oprószone cukrem pudrem zaskoczą Cię swoim nietuzinkowym smakiem. Bez względu na wybraną formę warto jednak jeść je na ciepło — wtedy degustacja staje się znacznie przyjemniejsza. Innym równie oryginalnym połączeniem jest dodanie do nich kawałków arbuza oraz kostek sera feta.
Jak zrobić bliny gryczane? Praktyczne wskazówki
W przygotowaniu przepisu na bliny gryczane nie ma nic skomplikowanego. Cała receptura opiera się na dwóch krokach — wymieszaniu podanych składników, a następnie smażeniu puszystych i apetycznie rumianych naleśników. Bardzo ważny jest jednak czas oczekiwania na ciasto. Jako że bliny gryczane swoją puchową postać zawdzięczają dodatkowi drożdży, trzeba poczekać, aż masa ładnie wyrośnie. Polecamy przeznaczyć na to ok. 2 godziny. Początkowo dość lejące i rzadkie ciasto, przemienia się w gęstsze i bardziej wyrośnięte.
Do przepisu na bliny gryczane zastosować można zarówno świeże, jak i suszone drożdże. Decydując się na świeże, wystarczy wykorzystać 15 g, a tych w wersji instant ok. 5 g, co odpowiada niepełnej saszetce produktu.