Pulchniutkie bliny gryczane — przepis na przysmak ze wschodu

Bliny gryczane
Źródło: GettyImages

Składniki

Bliny gryczane

  • 15 g Świeże drożdże
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 180 g Mąka gryczana
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Cukier
  • 0.5 Szklanka Woda
  • Olej kokosowy

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj większą miskę. Nalej do niej mleko oraz wodę, a następnie dodaj sól, cukier oraz 1 jajko. Po chwili dodaj również mąkę gryczaną i drożdże. Podane składniki bardzo starannie wymieszaj. Gdy masa stanie się jednolita, przykryj naczynie folią spożywczą i odłóż na bok, na ok. 120 minut. 

  2. 2

    Na patelnię nałóż olej kokosowy (lub inny olej roślinny) i dobrze go rozgrzej. Następnie nakładaj porcjami wyrośnięte ciasto na bliny gryczane. Każdy placuszek smaż, odliczając minutę na stronę. Zarumienione bliny układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Pomoże on wsiąknąć nadmiar tłuszczu.



    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też