Syrop z czarnego bzu - sprzymierzeniec w walce z grypą i przeziębieniem

Syrop z czarnego bzu
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z kwiatu czarnego bzu przepis

  • 40 sztuk Kwiaty czarnego bzu
  • 1.5 litr Woda
  • 1.5 kg Cukier
  • 3 sztuki Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Dokładnie przejrzyj i oczyść baldachimy kwiatów bzu, tak aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń lub drobnych owadów. Nie myj kwiatów, ponieważ pozbędziesz się cennych wartości.

  2. 2

    Odetnij nożyczkami kwiaty od łodygi (łodygi nie są potrzebne – nadają tylko gorzkiego smaku).

  3. 3

    Odetnij nożyczkami kwiaty od łodygi (łodygi nie są potrzebne – nadają tylko gorzkiego smaku).

  4. 4

    Obrane kwiaty zalej przygotowanym płynem. Wymieszaj, przykryj i odstaw do wystygnięcia.

  5. 5

    Syrop odstaw w chłodne miejsce na 2 dni. Raz dziennie mieszaj zawartość.

  6. 6

    Po tym czasie odcedź syrop i zagotuj. Gorący syrop wlej do wyparzonych i suchych butelek.

  7. 7

    Do garnka wlej letnią wodę, na dno włóż cienką szmatkę, połóż butelki i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wystaw syrop, przykryj szmatką i wystudź.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też