Syrop z czarnego bzu - sprzymierzeniec w walce z grypą i przeziębieniem
Syrop z kwiatów czarnego bzu pomaga zwalczyć przeziębienie, wzmacnia odporność, a rozcieńczony z wodą łagodzi pragnienie i orzeźwia. Syrop z bzu jakiego jeszcze nie piłeś. Zobacz, jak go przygotować.
Składniki
Syrop z kwiatu czarnego bzu przepis
- 40 sztuk Kwiaty czarnego bzu
- 1.5 litr Woda
- 1.5 kg Cukier
- 3 sztuki Cytryna
Przygotowanie
- 1
Dokładnie przejrzyj i oczyść baldachimy kwiatów bzu, tak aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń lub drobnych owadów. Nie myj kwiatów, ponieważ pozbędziesz się cennych wartości.
- 2
Odetnij nożyczkami kwiaty od łodygi (łodygi nie są potrzebne – nadają tylko gorzkiego smaku).
- 3
Odetnij nożyczkami kwiaty od łodygi (łodygi nie są potrzebne – nadają tylko gorzkiego smaku).
- 4
Obrane kwiaty zalej przygotowanym płynem. Wymieszaj, przykryj i odstaw do wystygnięcia.
- 5
Syrop odstaw w chłodne miejsce na 2 dni. Raz dziennie mieszaj zawartość.
- 6
Po tym czasie odcedź syrop i zagotuj. Gorący syrop wlej do wyparzonych i suchych butelek.
- 7
Do garnka wlej letnią wodę, na dno włóż cienką szmatkę, połóż butelki i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wystaw syrop, przykryj szmatką i wystudź.
- 8
Syrop przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zobacz także:
Czarny bez co to jest?
Czarny bez to krzew z rodziny przewiertnicowatych, który rośnie na terenie całej Polski. Roślina dorasta do 8 metrów wysokości i jest bardzo łatwa w uprawie. Roślina żyje dziko także na terenie Ameryki, Azji i Afryki. Roślina czarnego bzu kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty mają jasno-żółty kolor i przyjmują postać płaskiego i dużego baldachimu. Owoce czarnego bzu są małe, a swoją strukturą przypominają jarzębinę. W miarę dojrzewania zmieniają kolor na bardzo ciemny, prawie czarny. Po roztarciu dojrzałego owocu pojawia się ciemny, krwisty miąższ.
Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty bzu najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca, rano lub wieczorem (kwiaty w tych porach dnia są najbardziej aromatyczne). Najlepiej zbierać kwiaty z roślin, rosnących z dala od zabudowań. Syrop należy zrobić po zerwaniu kwiatów. Kwiatów nie należy myć. Uwaga! Kwiaty oraz owoce (jeśli robisz soki także z owoców czarnego bzu) muszą być dojrzałe. Niedojrzałe kwiaty i owoce mogą wywołać ból brzucha lub wymioty.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – na co dobry?
Syrop z kwiatów bzu pomoże walczyć z przeziębieniem, grypą i poprawi odporność. Kwiaty czarnego bzu mają działanie moczopędne, ułatwiają odkrztuszanie, pobudzają krążenia, działają rozkurczowo. W kwiatach bzu znajdują się antocyjany i triterpeny, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Związki zawarte w kwiatach czarnego bzu zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia organizmu.
Kto może stosować syrop z czarnego bzu?
Syrop z czarnego bzu mogą pić dzieci (powyżej 2 roku życia), kobiety w ciąży oraz seniorzy. W dawkach: 4 łyżki na dobę w osobnych porcjach. Syrop z kwiatów bzu można rozcieńczyć wodą i pić jako lemoniadę. Do szklanki wody dodaj 3 łyżeczki syropu, kostki lodu, listka mięty i wymieszaj.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przeciwwskazania
Syropu z bzu nie powinny spożywać osoby, które mają uczulenie na czarny bez, osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe oraz osoby przed operacją.