Sernik królewski - ciasto, które rozpływa się w ustach

Sernik królewski
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 4 sztuki Żółtko
  • 200 g Masło
  • 1 łyżka Smalec
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Śmietanka 18%
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 Szczypta Sól

Składniki na masę serową:

  • 1 opakowanie Twaróg sernikowy
  • 1 sztuka Budyń waniliowy w proszku
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 6 łyżek Cukier
  • 150 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie ciasta:

    Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij żółtka. Pokrój i dodaj zimne masło oraz smalec. Dodaj śmietanę, sól i kakao. Wszystko starannie i delikatnie wymieszaj. Wyrobione ciasto podziel na dwie części - jedną owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, drugą włóż do zamrażarki. 

  2. 2

    Przygotowanie masy serowej:

    Oddziel białka od żółtek. Masło roztop i wystudź. Do żółtek dodaj cukier i zmiksuj na puszystą masę. Biały ser przełóż do dużej miski lub garnka, dodaj budyń, sól, cukier waniliowy i wymieszaj. Porcjami dodaj roztopione masło. Wymieszaj. Białka ubij i porcjami wmieszaj drewnianą łyżką w masę serową.

  3. 3

    Pieczenie sernika królewskiego:

    Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem. Na spód wyłóż porcję ciasta z lodówki, a następnie wlej masę serową. Na masę serową zetrzyj na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Sernik królewski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.

     

    Zobacz także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też