Sernik królewski - ciasto, które rozpływa się w ustach
Sernik królewski to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Cechą charakterystyczną sernika królewskiego jest kruche kakaowe ciasto na spodzie i wierzchu oraz delikatna masa serowa pomiędzy warstwami. Przedstawiamy łatwy przepis na tradycyjny sernik królewski.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 4 sztuki Żółtko
- 200 g Masło
- 1 łyżka Smalec
- 3 łyżki Cukier
- 1 łyżka Śmietanka 18%
- 2 łyżki Kakao
- 1 Szczypta Sól
Składniki na masę serową:
- 1 opakowanie Twaróg sernikowy
- 1 sztuka Budyń waniliowy w proszku
- 6 sztuk Jajko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 6 łyżek Cukier
- 150 g Masło
Przygotowanie
- 1
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij żółtka. Pokrój i dodaj zimne masło oraz smalec. Dodaj śmietanę, sól i kakao. Wszystko starannie i delikatnie wymieszaj. Wyrobione ciasto podziel na dwie części - jedną owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut, drugą włóż do zamrażarki.
- 2
Przygotowanie masy serowej:
Oddziel białka od żółtek. Masło roztop i wystudź. Do żółtek dodaj cukier i zmiksuj na puszystą masę. Biały ser przełóż do dużej miski lub garnka, dodaj budyń, sól, cukier waniliowy i wymieszaj. Porcjami dodaj roztopione masło. Wymieszaj. Białka ubij i porcjami wmieszaj drewnianą łyżką w masę serową.
- 3
Pieczenie sernika królewskiego:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem. Na spód wyłóż porcję ciasta z lodówki, a następnie wlej masę serową. Na masę serową zetrzyj na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Sernik królewski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
Zobacz także:
- Gwiazda drożdżowa z makiem — alternatywa dla tradycyjnego makowca
- Najprostszy przepis na pierniki świąteczne. Koniecznie go wypróbuj!
- Babka kokosowa – puszysta i delikatna
Jakie dodatki do sernika królewskiego?
Sernik królewski można wzbogacić dodając do masy serowej, rodzynki namoczone w rumie, skórkę z cytryny, kandyzowane pomarańcze i brzoskwinie z puszki.
Złote zasady pieczenia sernika:
- Do ciasta i masy dodaj masło z wysoką zawartością tłuszczu. Nie używaj margaryny.
- Do ciasta dodaj schłodzone masło oraz smalec (tajny składnik babci).
- Użyj sera, który został zmielony (najlepszy jest ser z wiaderka).
- Bardzo delikatnie połącz masę serową z białkami. Nie używaj miksera, tylko łyżki - najlepiej drewnianej.
- Sernik włóż do nagrzanego piekarnika.
- Dokładnie wystudź ciasto przed krojeniem.
Sekret kruchego ciasta
Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków, nie tylko serników czy szarlotek. Dobre kruche ciasto sprawdzi się do przygotowania tart, ciast z owocami, babeczek, ciastek. Jak zrobić dobre kruche ciasto? Na sukces składa się kilka czynników. Po pierwsze rodzaj mąki - do ciasta kruchego najlepsza jest mąka typ 450. Kolejnym składnikiem, który dodają tylko wtajemniczeni jest smalec - to on nadaje prawdziwej kruchości (jeśli chcesz się o tym przekonać, zrób ciasto ze smalcem i bez). Do ciasta kruchego nie dodajemy margaryny, lecz masło. Masło i smalec muszą być zimne. Ciasto kruche nie wymaga długiego wygniatania, wystarczy sprawnie połączyć składniki.