Kurczak w galarecie - obłędna przekąska na święta i karnawał

Kurczak w galarecie
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak w galarecie

  • 2 sztuki Pierś z kurczaka
  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Jajko
  • 4 łyżki Groszek konserwowy
  • 3 łyżki Żelatyna
  • 2 gałązki Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 Szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych błonek, przelej wodą i włóż do rondelka. Zalej zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyjmij pierś i wystudź.

  2. 2

    Jajka, marchewkę oraz pietruszkę ugotuj, a następnie obierz i pokrój w plastry.

  3. 3

    Ugotowaną i zimną pierś pokrój w plastry i ułóż w naczyniu (najlepiej szklanym). Na mięso wyłóż gotowane warzywa, jajko, groszek oraz natkę pietruszki, posyp solą oraz pieprzem.

  4. 4

    Bulion zagotuj, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut i zalej przygotowane mięso wraz z warzywami.

  5. 5

    Wystudź przygotowaną pierś z kurczaka w galarecie, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też