Kurczak w galarecie - obłędna przekąska na święta i karnawał
Kurczak w galarecie z warzywami to alternatywa dla tradycyjnych zimnych nóżek oraz ryby w galarecie. Pierś z kurczaka w galarecie jest delikatna i aromatyczna, nie zawiera ości, dlatego też idealnie sprawdzi się w roli przekąski także dla dzieci.
Składniki
Kurczak w galarecie
- 2 sztuki Pierś z kurczaka
- 1 litr Bulion drobiowy
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Jajko
- 4 łyżki Groszek konserwowy
- 3 łyżki Żelatyna
- 2 gałązki Natka pietruszki
- 1 łyżeczka Sól
- 2 Szczypty Pieprz
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych błonek, przelej wodą i włóż do rondelka. Zalej zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyjmij pierś i wystudź.
- 2
Jajka, marchewkę oraz pietruszkę ugotuj, a następnie obierz i pokrój w plastry.
- 3
Ugotowaną i zimną pierś pokrój w plastry i ułóż w naczyniu (najlepiej szklanym). Na mięso wyłóż gotowane warzywa, jajko, groszek oraz natkę pietruszki, posyp solą oraz pieprzem.
- 4
Bulion zagotuj, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut i zalej przygotowane mięso wraz z warzywami.
- 5
Wystudź przygotowaną pierś z kurczaka w galarecie, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Zobacz także:
- Najlepsze ciasto na pierogi ruskie. Przepis jest prosty
- Domowe przyprawy do piernika — banalny przepis, gotowy już w jednym kroku
- Bigos z kiszonej kapusty – tradycyjny smak świąt
Jak zrobić bulion do kurczaka w galarecie?
Do przygotowania piersi w galarecie można użyć wcześniej przygotowanego rosołu lub zrobić go od zera. Aby przygotować esencjonalny, smaczny a przede wszystkim klarowny bulion należy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze składniki: do bulionu dodajemy różne części drobiu - najlepiej sprawdzą się skrzydełka, udka, szyje. Obowiązkowymi składnikami dobrego bulionu są marchewka, pietruszka, seler oraz por. Rosół należy doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, lubczykiem, a następnie gotować na małym ogniu (tylko wtedy płyn będzie klarowny) przez 2 godziny. Bulion należy przecedzić przez sito.
W jakim naczyniu zrobić kurczaka w galarecie?
Kurczaka w galarecie można przygotować w wąskim i długim naczyniu - najlepiej silikonowym, wtedy z łatwością wyjmiesz galaretkę. Przekąskę można przygotować też w porcjach dla każdego. W tym celu najlepiej użyć szklanych salaterek lub mniejszych silikonowych foremek. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie potrawy w płaskim niskim naczyniu tak, aby można porcjować je samodzielnie.
Z czym podać kurczaka w galarecie?
Kurczak w galarecie to rodzaj zimnej przekąski, którą najczęściej serwujemy z cytryną, octem jabłkowym oraz różnego rodzaju pieczywem. Jeśli chodzi o składniki, które znajdą się obok piersi z kurczaka, to można śmiało wymieniać je na ulubione lub użyć innych proporcji. Część gospodyń dodaje do zimnych nóżek konserwową kukurydzę i marynowane pieczarki.
Jak przechować kurczaka w galarecie?
Kurczak w galarecie nie nadaje się do mrożenia, ale można przygotować go wcześniej i przechować w lodówce. Pamiętaj o tym, aby przed włożeniem go do lodówki porządnie go wystudzić. Potrawę należy przykryć folią spożywczą. Kurczak w galarecie powinien zostać zjedzony maksymalnie 4 dni po przygotowaniu.