Tradycyjne flaki wołowe — mięsna potrawa z przepisu babci

Flaki wołowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Flaki wołowe

  • 800 ml Bulion wołowy
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 600 g Flaki wołowe
  • 150 ml Śmietanka 36%
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Flaki starannie oczyść, a następnie umieść w garnku i zalej wodą. Następnie postaw naczynie na palniku o średniej mocy i gotuj przez ok. 3 godziny. Po tym czasie flaki powinny przestać wydzielać nieprzyjemny zapach i stać się znacznie miększe.

  2. 2

    Następnie odcedź flaki z wody i pokrój je w cienkie paski, przełóż do czystego garnka i zalej bulionem wołowym. Doprowadź zupę do wrzenia, dodaj przyprawy (majeranek, paprykę, oraz imbir) i gotuj przez następne 20 minut. 

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu wymieszaj mąkę z 50 ml słodkiej śmietanki, dodaj także niewielką ilość zupy w celu jej zahartowania. Następnie uzyskaną mieszankę wlej do garnka z flakami wołowymi. 

  4. 4

    Flaki gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie dodaj pozostałą śmietankę. Danie dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym, dopasowując jego smak do własnych preferencji kulinarnych. Gotowe flaki wołowe smakują doskonale serwowane z kromkami świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też