Gwiazda drożdżowa z makiem — alternatywa dla tradycyjnego makowca

Gwiazda drożdżowa z makiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Gwiazda drożdżowa

  • 30 g Świeże drożdże
  • 2 Jajko
  • 50 g Cukier
  • 500 g Mąka pszenna
  • 50 g Masło
  • 180 ml Mleko

Lukier

  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1 łyżka Gorący sok z cytryny

Dodatkowo

  • 300 g Masa makowa z puszki
  • 1 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    W większej misce umieść mąkę pszenną. W środku zrób wgłębienie i włóż do niego pokruszone drożdże. Następnie dodaj cukier, a do dziurki wlej podgrzane mleko. Ciepły płyn połącz ze świeżymi drożdżami, mieszając składniki z niewielką ilością mąki. Ciasto nakryj czystą ściereczką i odłóż na bok, aby nieco wyrosło. Wystarczy odczekać 10 minut. 

  2. 2

    Do ciasta wbij jajka i wymieszaj wszystkie znajdujące się w misce produkty. Kiedy powstanie z nich zwarta masa dodaj rozpuszczone masło (najlepiej, żeby było jeszcze trochę ciepłe) i wyrabiaj całość, aż do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. Ponownie nakryj je ściereczką i odłóż na bok, tym razem na 45 minut.

  3. 3

    W międzyczasie przygotuj odpowiednią blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

  4. 4

    Ciasto drożdżowe wyciągnij z miski i połóż na stolnicy, oprószonej odrobiną mąki pszennej. Utocz z niego kulę, a następnie podziel ją na 4 identyczne kawałki. Pierwszą część zagniataj przez minutę, po czym rozwałkuj masę na placek. Jego średnica powinna wynosić mniej więcej 25 cm. Rozwałkowane ciasto włóż do przygotowanej wcześniej formy, a na jego powierzchni rozsmaruj gotową masę makową z puszki. Pamiętaj jednak, aby pozostawić pusty fragment z brzegu — wystarczy 1 cm. 

  5. 5

    Następnie rozwałkuj drugą część ciasta drożdżowego i pokryj nim placek znajdujący się w brytfance. Raz jeszcze ciasto posmaruj makiem z puszki. Opisane czynności powtórz z 3 i 4 kawałkiem drożdżowego ciasta. Ostatniego nie należy już jednak smarować masą makową.

  6. 6

    Na środku przygotowanego ciasta odbij okrąg, posługując się szklanką. Teraz podziel je na 16 kawałków, jednak nie dokrawaj ich, dochodząc nożem do środka. Musi on bowiem pozostać nienaruszony. Następnie złap 2 leżące najbliżej siebie końce ciasta i zawiń je dwukrotnie do wewnątrz. Ich końce złącz ze sobą, dociskając mocno ciasto. Opisaną procedurę powtarzaj ze wszystkimi naciętymi kawałkami ciasta.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Wyrośnięte ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, po czym umieść je w piekarniku. Gwiazda drożdżowa powinna się piec przez 25 minut. Kiedy wypiek stanie się apetycznie rumiany, wyciągnij go z piekarnika i odstaw na bok, by wystygnął. 

  9. 9

    Na koniec gwiazdę drożdżową z makiem udekoruj samodzielnie przygotowanym lukrem. Aby go zrobić, wystarczy połączyć ciepły sok wyciśnięty z cytryny razem z cukrem pudrem i mieszać składniki, aż do otrzymania właściwej dla lukru konsystencji.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też