Sekretny przepis na brownie według przepisu Anny Lewandowskiej

Brownie Anny Lewandowskiej
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na brownie według przepisu Anny Lewandowskiej

  • 2 sztuki Jajko
  • 100 g Maslo
  • 2 łyżki Mąką owsiana
  • 6 łyżek Mąka gryczana
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 150 g Gorzka czekolada
  • 3 łyżki Kakao
  • 1 szklanki Cukinia
  • 14 łyżek Cukier kokosowy
  • 1 Szczypta Sól morska
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, a w nim pokruszoną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę.

  2. 2

    W misce miksujemy z cukrem żółtka jajek na gładki kogiel-mogiel.

  3. 3

    Białka ubijamy na sztywną pianę, do której w miarę miksowania dosypujemy także szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną.

  4. 4

    Odcedzamy z nadmiaru wody startą cukinię i łączymy ją w misce z wymieszanymi w niej wcześniej: żółtkami utartymi z cukrem, płynną i wystudzoną masą maślano-czekoladową oraz przesianą mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia.

  5. 5

    Ostatnim składnikiem, który dodajemy do gotowej masy jest ubita z białek piana. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką.

  6. 6

    Ciasto na brownie przelewamy do formy do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Jak się przekonać czy brownie jest gotowe?  Z pomocą drewnianego patyczka.

  7. 7

    Ostatni krok w przygotowaniu brownie według przepisu Anny Lewandowskiej to polanie go polewą czekoladową i posypanie owocami: borówkami, malinami lub pociętymi na mniejsze kawałki truskawkami.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też