Wytrwane rogale marcińskie z gęsiną według przepisu Magdy Gessler

Wytrawne rogale marcińskie z gęsiną
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na nadzienie na rogale świętomarcińskie

  • 0.5 kilogram Wątróbka drobiowa
  • 3 sztuki Białko jajka
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Mleko
  • 4 łyżki olej
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 3 łyżki Śmietana 30%
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Składniki na ciasto francuskie na rogale marcińskie

  • 0.5 kilogram Mąka pszenna
  • 30 g Drożdże
  • 3 sztuki Żółtko
  • 250 ml Ciepłe mleko
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 200 g Masło
  • 50 g Roztopione masło
  • 1 łyżka Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na rogale marcińskie zaczynamy od wykonania ciasta. W tym celu pokruszone drożdże łączymy z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.

  2. 2

    Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól, a żółtka ucieramy z cukrem. 

  3. 3

    Do miski z mąką i solą dodajemy rozczyn z drożdży, mleka i cukru oraz utarte z cukrem żółtka. Łączymy wszystkie składniki a następnie bierzemy się za zagniatanie ciasta.

  4. 4

    Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo roztopione masło. W momencie, w którym ciasto uzyska charakterystyczną elastyczność, przekładamy je do miski, nakrywamy bawełnianą ściereczką i ostawiamy na mniej więcej godzinę.

  5. 5

    Kiedy upłynie 60 minut rozwałkowujemy ciasto na prostokąt – dobrze, żeby miał wymiary 20 cm na 50 cm. Ciasto smarujemy miękkim masłem, nie pokrywając nim nieco ponad 1/3 powierzchni. Zawijamy do środka część bez masła, a następnie tę posmarowaną masłem i ponownie rozwałkowujemy ciasto. Zabieg ten powtarzamy trzy razy, po czym owijamy ciasto folią i na godzinę umieszczamy w lodówce.

  6. 6

    Po wyjęciu z lodówki znowu wałkujemy, smarujemy masłem i zwijamy ciasto – trzy razy. Na koniec zawijamy je w folię i chowamy na 5-8 godzin do lodówki.

  7. 7

    Między przygotowywaniem ciasta francuskiego będziemy mieli bardzo dużo czasu na wykonanie nadzienia do rogali marcińskich. W tym celu siekamy wątróbkę, a cebulę kroimy w małą kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

  8. 8

    Wątróbkę i cebulę rozdrabniamy z pomocą maszynki do mięsa.

  9. 9

    Ubijamy pianę z białek i wraz ze śmietaną umieszczamy w misce, do której dodajemy przemieloną wątróbkę z cebulą i tartą bułkę.

  10. 10

    Czas na wykonanie rogali i wypełnienie ich nadzieniem. Pół godziny przed robieniem ciastek wyjmujemy ciasto z lodówki. Kiedy się trochę ogrzeje dzielimy je na dwie połowy i każdą rozwałkowujemy na prostokąt – powinien mieć 4 cm grubości.

  11. 11

    Ciasto kroimy na trójkąty równoramienne – 10 cm w podstawie i 20 cm w ramionach. Układamy na nich farsz, a podstawę trójkąta nacinamy na około 2 cm i zwijamy trójkąty – startując od podstawy.

  12. 12

    Rozgrzewamy piekarnik na 50 stopni Celsjusza i na blaszce kładziemy rogale. Ciastka powinny piec się godzinę.

  13. 13

    Po 60 minutach wyjmujemy wytrawne rogale marcińskie z pieca i ozdabiamy – smarując jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypując kminkiem.

  14. 14

    Zwiększamy moc piekarnika do 200 stopni, wstawiamy ponownie blachę z wypiekamy i pieczemy przez kolejne 25 minut. Rogale wspaniale smakują serwowane prosto z piekarnika, ale smaczne są także jedzone zimne.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też