Wytrwane rogale marcińskie z gęsiną według przepisu Magdy Gessler
Rogale marcińskie w wersji najbardziej znanej występują na słodko. Ale można je zrobić także na sposób nieoczywisty i oryginalny – w wersji wytrawnej. Bardzo ciekawy pomysł na rogale marcińskie ma znana z autorskiego podejścia do kuchni – Magda Gessler. To właśnie jej przepis na rogale znajdziecie poniżej. Będzie smacznie, niezwykle i aromatycznie.
Składniki
Składniki na nadzienie na rogale świętomarcińskie
- 0.5 kilogram Wątróbka drobiowa
- 3 sztuki Białko jajka
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Mleko
- 4 łyżki olej
- 2 sztuki Cebula
- 1 łyżka Bułka tarta
- 1 łyżeczka Kminek
- 3 łyżki Śmietana 30%
- 1 Szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Składniki na ciasto francuskie na rogale marcińskie
- 0.5 kilogram Mąka pszenna
- 30 g Drożdże
- 3 sztuki Żółtko
- 250 ml Ciepłe mleko
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 200 g Masło
- 50 g Roztopione masło
- 1 łyżka Mleko
Przygotowanie
- 1
Przepis na rogale marcińskie zaczynamy od wykonania ciasta. W tym celu pokruszone drożdże łączymy z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.
- 2
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól, a żółtka ucieramy z cukrem.
- 3
Do miski z mąką i solą dodajemy rozczyn z drożdży, mleka i cukru oraz utarte z cukrem żółtka. Łączymy wszystkie składniki a następnie bierzemy się za zagniatanie ciasta.
- 4
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo roztopione masło. W momencie, w którym ciasto uzyska charakterystyczną elastyczność, przekładamy je do miski, nakrywamy bawełnianą ściereczką i ostawiamy na mniej więcej godzinę.
- 5
Kiedy upłynie 60 minut rozwałkowujemy ciasto na prostokąt – dobrze, żeby miał wymiary 20 cm na 50 cm. Ciasto smarujemy miękkim masłem, nie pokrywając nim nieco ponad 1/3 powierzchni. Zawijamy do środka część bez masła, a następnie tę posmarowaną masłem i ponownie rozwałkowujemy ciasto. Zabieg ten powtarzamy trzy razy, po czym owijamy ciasto folią i na godzinę umieszczamy w lodówce.
- 6
Po wyjęciu z lodówki znowu wałkujemy, smarujemy masłem i zwijamy ciasto – trzy razy. Na koniec zawijamy je w folię i chowamy na 5-8 godzin do lodówki.
- 7
Między przygotowywaniem ciasta francuskiego będziemy mieli bardzo dużo czasu na wykonanie nadzienia do rogali marcińskich. W tym celu siekamy wątróbkę, a cebulę kroimy w małą kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- 8
Wątróbkę i cebulę rozdrabniamy z pomocą maszynki do mięsa.
- 9
Ubijamy pianę z białek i wraz ze śmietaną umieszczamy w misce, do której dodajemy przemieloną wątróbkę z cebulą i tartą bułkę.
- 10
Czas na wykonanie rogali i wypełnienie ich nadzieniem. Pół godziny przed robieniem ciastek wyjmujemy ciasto z lodówki. Kiedy się trochę ogrzeje dzielimy je na dwie połowy i każdą rozwałkowujemy na prostokąt – powinien mieć 4 cm grubości.
- 11
Ciasto kroimy na trójkąty równoramienne – 10 cm w podstawie i 20 cm w ramionach. Układamy na nich farsz, a podstawę trójkąta nacinamy na około 2 cm i zwijamy trójkąty – startując od podstawy.
- 12
Rozgrzewamy piekarnik na 50 stopni Celsjusza i na blaszce kładziemy rogale. Ciastka powinny piec się godzinę.
- 13
Po 60 minutach wyjmujemy wytrawne rogale marcińskie z pieca i ozdabiamy – smarując jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypując kminkiem.
- 14
Zwiększamy moc piekarnika do 200 stopni, wstawiamy ponownie blachę z wypiekamy i pieczemy przez kolejne 25 minut. Rogale wspaniale smakują serwowane prosto z piekarnika, ale smaczne są także jedzone zimne.
Przeczytaj także:
- Pyszna wątróbka drobiowa, którą ze smakiem zje nawet dziecko
- Słodziutkie rogaliki z serem, które zawsze się udaną. Zrobisz je z trzech składników
- Jak sprawnie wyczyścić piekarnik? Jest jeden naprawdę skuteczny sposób
W przypadku rogali marcińskich pieczonych na słodko, sercem ciasta jest farsz z białego maku, rodzynek i orzechów z dodatkiem skórki pomarańczowej i aromatu migdałowego. W przepisie na wytrawną wersję całe wrażenie, jakie zrobi nadzienie zawdzięczamy odpowiednio doprawionej gęsiej wątróbce.
Jakie są wytrawne rogale marcińskie z przepisu Magdy Gessler?
Przede wszystkim zabierając się za ten przepis należy wygospodarować wiele czasu. Najwięcej upłynie bowiem na dość skomplikowanym i wieloetapowym przygotowywaniu ciasta na rogale. O co konkretnie chodzi? O to, że ciasto trzeba na przemian chłodzić, wałkować i dodawać kolejne warstwy masła.
W wytrwanych rogalach znajdziemy to samo, co w ich słodkich odpowiednikach: mnogość i ciekawe aromaty składników, ciężkość i nasycenie produktami. To prawdziwe bomby smaku, ale także mieszanka dość ciężkich i kalorycznych składników.
Kiedy jeść rogale marcińskie według przepisu Magdy Gessler?
Wielkopolskie rogale Marcińskie to tradycyjny, lokalny przysmak, który jednak dociera także poza ten region i podbija serca kolejnych wielbicieli oryginalnych dań. Zgodnie z tradycją – tak jak pączki i faworki kupuje się w ostatni czwartek karnawału (Tłusty Czwartek) - tak rogale marcińskie w Poznaniu je się 11 listopada, w Dniu Świętego Marcina. Nie oznacza to jednak, że nie można ich przygotować z innym terminie, kiedy mamy na nie ochotę.