Smażone lody w kukurydzianej panierce — innowacyjny deser, który zaskoczy Twoich najbliższych

Smażone lody
Źródło: Shutterstock/Yulia Grigoryeva

Składniki

Smażone lody

  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 opakowanie Lody śmietankowe
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 1.5 łyżka Masło
  • 1.5 szklanki Płatki kukurydziane
  • Bita śmietana

Przygotowanie

  1. 1

    Tackę lub talerz wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    Za pomocą gałkownicy przygotuj z lodów śmietankowych równej wielkości kulki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia tacce. Umieść naczynie w zamrażarce.

  3. 3

    Patelnię połóż na palniku o średniej mocy. Następnie dodaj masło i podgrzewaj tłuszcz do chwili rozpuszczenia. Gdy masło się upłynni, wsyp płatki kukurydziane oraz cynamon i smaż składniki do chwili zezłocenia. 

  4. 4

    Zrumienione płatki przesyp do miseczki i wymieszaj z cukrem. Pozostaw posypkę do całkowitego wystudzenia.

  5. 5

    Wyjmij lody z zamrażarki i obtocz je w posypce z płatków kukurydzianych. 

     

    Smażone lody serwuj z porcją bitej śmietany. Zachęcamy także, aby dodać lubiane owoce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też