Likier brzoskwiniowy — słodziutki trunek, którego musisz spróbować

Likier brzoskwiniowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Likier brzoskwiniowy

  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 0.75 Szklanka Woda
  • 2 sztuki Brzoskwinia
  • 0.5 Litr Wódka
  • Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Brzoskwinie starannie umyj. Możesz także sparzyć je wrzątkiem i usunąć skórkę, jednak nie jest to konieczne. Owoce pokrój na małe kawałki i wyciągnij z nich pestki

  2. 2

    Przygotuj duży szklany słój i wyparz go wrzątkiem. Następnie włóż do niego pokrojone brzoskwinie oraz skórkę otartą z jednej cytryny, a na koniec wlej wódkę.

  3. 3

    Słoik szczelnie zamknij i delikatnie nim wstrząśnij, aby składniki dokładnie się wymieszały, po czym odstaw trunek do miejsca zacienionego, o temperaturze pokojowej na 2 doby.

  4. 4

    Po 2 dniach otwórz słoik z likierem brzoskwiniowym i spróbuj czystą łyżeczką, jak smakuje trunek. Jeżeli aromat brzoskwiń nie jest wystarczająco intensywny odstaw naczynie na kolejną dobę. Odcedź owoce, a pozostały w słoiku płyn starannie przefiltruj. Możesz do tego celu użyć pieluchy tetrowej, gazy, lub filtra do kawy. Otrzymany alkohol powinien być krystalicznie czysty.

  5. 5

    Wodę wraz z cukrem zagotuj. Podtrzymuj wrzenie do momentu otrzymania syropu, a następnie pozostaw go do wystygnięcia.

  6. 6

    Gotowy syrop wlej do słoja z alkoholem i delikatnie nim potrząsaj, aby całość dobrze się połączyła. Tak przygotowany trunek odstaw ponownie w zaciemnione miejsce o temperaturze pokojowej, tym razem na 2 tygodnie. Po 14 dniach likier brzoskwiniowy jest gotowy do podania. Przechowuj go w lodówce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też