Karmelizowane gruszki — pomysł na efektowny deser. Koniecznie spróbuj!

Karmelizowane gruszki
Źródło: GettyImages

Składniki

Karmelizowane gruszki

  • 3 sztuki Gruszka
  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 1 łyżka Woda
  • 3 łyżki Masło
  • 50 g Cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Gruszki umyj, a następnie osusz, pokrój na ćwiartki i wykrój z owoców gniazdo nasienne. 

  2. 2

    Na dużej patelni z grubym dnem rozpuść masło i dodaj wcześniej przygotowane gruszki, układając je miąższem do dołu. 

  3. 3

    Gruszki smaż z każdej strony do momentu zarumienienia, następnie wsyp cukier, dodaj łyżkę wody oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj delikatnie, aby doprowadzić do rozpuszczenia cukru, a jednocześnie nie uszkodzić struktury gruszek. 

  4. 4

    Karmelizowane gruszki smaż do momentu zgęstnienia masy. Tak przygotowany deser smakuje fantastycznie podany z porcją lodów waniliowych oraz ulubioną mieszanką orzechów.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też