Szybkie ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ucierane z truskawkami

  • 600 g Truskawki
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Drobny cukier
  • 4 Jajko
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich odrobinę soli. Pod koniec miksowania do białek partiami dodawaj drobny cukier do wypieków (bądź ksylitol). Następnie do masy dodaj oddzielone żółtka i dokładnie wymieszaj zawartość miski. Nie przestając miksować, dodaj olej rzepakowy — najlepiej dolewać go partiami.

  2. 2

    W osobnym naczyniu połącz suche składniki: mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodaj je partiami do przygotowanej wcześniej masy i starannie wymieszaj, dbając o to, by ciasto nie opadło.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 st. C i wyłóż formę arkuszem papieru do pieczenia.

  4. 4

    Umyj truskawki, odszypułkuj je i pokrój na mniejsze części, np. ćwiartki.

  5. 5

    Przygotowaną masę na ciasto ucierane z truskawkami umieść w formie do pieczenia (najlepiej tortownicy o średnicy 24 cm). Na samą górę połóż kawałki truskawek. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut.

     

    Wypróbuj także przepis na tiramisu z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też