Szybkie ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami to przepis, który wprowadzi do Twojego domu zapach lata. Ten puszysty wypiek, z dodatkiem sezonowych owoców to uniwersalny deser, który przypadnie do gustu każdej osobie — zarówno małym łasuchom, jak i dorosłym, nieco bardziej wybrednym smakoszom. Sprawdź przepis na ucierane ciasto z truskawkami i zaskocz swoich bliskich sprawdzoną recepturą, która uświetni wiele rodzinnych spotkań.
Składniki
Ciasto ucierane z truskawkami
- 600 g Truskawki
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 0.75 Szklanka Drobny cukier
- 4 Jajko
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich odrobinę soli. Pod koniec miksowania do białek partiami dodawaj drobny cukier do wypieków (bądź ksylitol). Następnie do masy dodaj oddzielone żółtka i dokładnie wymieszaj zawartość miski. Nie przestając miksować, dodaj olej rzepakowy — najlepiej dolewać go partiami.
- 2
W osobnym naczyniu połącz suche składniki: mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodaj je partiami do przygotowanej wcześniej masy i starannie wymieszaj, dbając o to, by ciasto nie opadło.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 st. C i wyłóż formę arkuszem papieru do pieczenia.
- 4
Umyj truskawki, odszypułkuj je i pokrój na mniejsze części, np. ćwiartki.
- 5
Przygotowaną masę na ciasto ucierane z truskawkami umieść w formie do pieczenia (najlepiej tortownicy o średnicy 24 cm). Na samą górę połóż kawałki truskawek. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut.
Wypróbuj także przepis na tiramisu z truskawkami.
Truskawki to owoce, na które sezon rozpoczyna się w maju, a kończy w czerwcu. To czas, w którym staramy się wykorzystać ulubione owoce i wpleść je w codzienne przepisy — zarówno na desery i lekkie przekąski, jak i te bardziej sycące dania. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie truskawek jest przepis na ciasto ucierane z truskawkami. Wypiek ten posiada wielu fanów i skradł już niejedno serce, dlatego warto wiedzieć, jak upichcić to pyszne ciasto.
Puszyste ciasto ucierane z truskawkami — przepis na udany deser dla całej rodziny
Ucierane ciasto z truskawkami można przyrządzić na wiele okazji, a przystępny czas przygotowania i kilka łatwo dostępnych składników zdecydowanie zachęcają do tego, by domowy wypiek pojawiał się na stole nadzwyczaj często.
Najczęściej ciasto ucierane z truskawkami podaje się w formie deseru i serwuje np. po zjedzonym obiedzie. Nierzadko ciasto uświetnia rodzinnego grilla, czy wkładane jest do lunch box’a i zabierane do pracy tudzież szkoły. Dobrym pomysłem jest również uwzględnienie ucieranego ciasta z truskawkami jako przekąski na piknik.
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami? Porady i wskazówki
Lekkie ciasto ucierane z truskawkami to prosty przepis, który wyjdzie nawet początkującej osobie, stawiającej w kuchni swoje pierwsze kroki. Aby cieszyć się z udanego, puszystego deseru, warto podążać za opisanymi poniżej wskazówkami.
Chcąc uzyskać puszyste i lekkie ciasto, podczas miksowania składników należy pamiętać o ważnej zasadzie: cierpliwości. Do ubitej piany z białek partiami dodawaj kolejne produkty, dbając o to, by każda porcja została dokładnie wymieszana. Dodając olej, podziel go na kilka porcji, bądź dolewaj powolnym strumieniem. Pozwoli to uzyskać finalnie wyrośnięte i puszyste ciasto ucierane z truskawkami.
Nieocenionym atutem przepisu jest to, że można przygotować go także poza sezonem — nic nie stoi na przeszkodzie, by świeże owoce zastąpić tymi mrożonymi. Aby urozmaicić podstawową recepturę, truskawki można zamienić na inne owoce, np. maliny czy borówki, a jeśli nie potrafisz się zdecydować, można je nawet pomieszać.
Aby ciasto ucierane z truskawkami stało się nieco lżejsze i mniej kaloryczne, biały cukier można zastąpić ksylitolem. Fakt ten z pewnością docenią osoby na diecie redukcyjnej, które poszukują nieco “odchudzonych” wersji przepisów na letnie wypieki.