Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to kultowy przepis, który z powodzeniem można zestawiać z wieloma potrawami i daniami mięsnymi. To pyszny dodatek obiadowy, który urozmaici wspólne chwile przy stole. Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty nadaje się również na sezon grillowy. Zobacz, jak ją przygotować.
Składniki
- 1 kg Kapusta czerwona
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Jabłko
- 1 sztuka Cebula
- 5 łyżek Ocet jabłkowy
- 1 garść Koperek
- 1 garść Natka pietruszki
- 5 łyżek Olej rzepakowy
- 1 łyżeczka Cukier
- 1.5 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Z kapusty usuń pierwsze liście i przekrój ją na pół. Następnie pozbądź się głąba kapusty, wyrzuć go i przystąp do szatkowania obu połówek warzywa. Jeśli chcesz, tradycyjny sposób szatkowania możesz zastąpić również maszynkę do mielenia lub posłużyć się malakserem. Poszatkowaną kapustę umieść w dużej misce.
- 2
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Następnie dodaj ją do naczynia z kapustą.
- 3
Umyj koperek oraz natkę pietruszki i starannie je posiekaj. Do surówki z czerwonej kapusty potrzeba po 1,5 łyżce posiekanej zieleniny.
- 4
Jabłko starannie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj, najlepiej na dużych oczkach. Dodaj do miski z warzywami.
- 5
Do oddzielnego naczynia dodaj ocet, cukier, sól oraz pieprz i dokładnie je wymieszaj. Następnie mieszaninę wlej do surówki z czerwonej kapusty. Na sam koniec dodaj 5 łyżek oleju rzepakowego i starannie wymieszaj zawartość miski.
- 6
Surówka z czerwonej kapusty gotowa! Teraz włóż ją do lodówki i chłódź, przynajmniej przez 60 minut. Podawaj jako dodatek do mięs i przekąskę na grilla.
Wypróbuj także przepis na sałatkę colesław.
Surówka z czerwonej kapusty surowej to znany przepis na pyszny dodatek do drugiego dania. Sałatka zasmakuje zarówno dorosłym koneserom, jak i młodszym miłośnikom domowego jedzenia. Z pewnością jej smak docenią również goście czy przyjezdni zza granicy. To ponadczasowy przysmak, który kojarzy się z domem rodzinnym — przywołuje wspomnienia i podnosi satysfakcję ze spożytego posiłku.
Ze względu na wielu fanów sałatki, znajdziemy ją często w menu wielu restauracji, serwujących dania domowej kuchni. Jeśli zależy Ci na tym, by odwzorować jej tradycyjny smak, wystarczy podążać za poniższym przepisem, a surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji możliwa jest do przygotowania już w niecałą godzinę zegarową. Jeśli jesteś fanem domowych surówek, a smak znanego colesława już Ci się znudził, ten przepis jest idealne dla Ciebie.
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Z czym ją podawać?
Pyszna surówka z czerwonej kapusty to dodatek, który współgra z daniami mięsnymi. Oznacza to, że sałatka nada się zarówno na drugie danie, podana w towarzystwie tradycyjnego kotleta schabowego, roladek czy kotletów mielonych, ale jak i podczas sezonu grillowego. Doskonale współgra również z rybą, przez co staje się propozycją na przekąskę, odpowiednią dla wegetarian. Surówka z czerwonej kapusty surowej w swoim składzie nie posiada dodatku mięsnego. Jest smaczna, pożywna i pełna witamin. Warto dodać, że surówka z czerwonej kapusty tradycyjna nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw mogą się nią delektować osoby na diecie bezglutenowej, zmagające się z celiakią.
Surówkę z czerwonej kapusty jak z restauracji — jak ją przygotować?
Przystępując do przyrządzenia surówki z czerwonej kapusty surowej, warto wcześniej przygotować wszystkie składniki. Niezbędne będą główka czerwonej kapusty (najlepiej ważąca przynajmniej 1 kg), warzywa (tj. marchew, cebula), jedno jabłko, ocet jabłkowy, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól i pieprz). Olej rzepakowy można zastąpić dobrym majonezem. Zamiast 5 łyżek olej dodaj 3 łyżki majonezu. Połącz go w jednym naczyniu z octem, cukrem i przyprawami, a po wymieszaniu składników dodaj do miski z surówką z czerwonej kapusty.
Przed dodaniem rekomendowanej ilości octu jabłkowego (5 łyżek) posmakuj, czy jest potrzeba dodawania całej porcji. Może się okazać, że smak surówki z czerwonej kapusty będzie wystarczająco wyrazisty już po dodaniu 3 czy 4 łyżek octu.