Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Kapusta czerwona
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Jabłko
  • 1 sztuka Cebula
  • 5 łyżek Ocet jabłkowy
  • 1 garść Koperek
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 5 łyżek Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1.5 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Z kapusty usuń pierwsze liście i przekrój ją na pół. Następnie pozbądź się głąba kapusty, wyrzuć go i przystąp do szatkowania obu połówek warzywa. Jeśli chcesz, tradycyjny sposób szatkowania możesz zastąpić również maszynkę do mielenia lub posłużyć się malakserem. Poszatkowaną kapustę umieść w dużej misce.

  2. 2

    Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Następnie dodaj ją do naczynia z kapustą.

  3. 3

    Umyj koperek oraz natkę pietruszki i starannie je posiekaj. Do surówki z czerwonej kapusty potrzeba po 1,5 łyżce posiekanej zieleniny.

  4. 4

    Jabłko starannie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj, najlepiej na dużych oczkach. Dodaj do miski z warzywami.

  5. 5

    Do oddzielnego naczynia dodaj ocet, cukier, sól oraz pieprz i dokładnie je wymieszaj. Następnie mieszaninę wlej do surówki z czerwonej kapusty. Na sam koniec dodaj 5 łyżek oleju rzepakowego i starannie wymieszaj zawartość miski.

  6. 6

    Surówka z czerwonej kapusty gotowa! Teraz włóż ją do lodówki i chłódź, przynajmniej przez 60 minut. Podawaj jako dodatek do mięs i przekąskę na grilla.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę colesław.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też