Langosz pieczony w piekarniku

 Langosze pieczone w piekarniku
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mąka pełnoziarnista
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Sól
  • 200 ml Mleko
  • 0.5 Kostka Świeże drożdże
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • Olej roślinny

Dodatkowo

  • Ser żółty
  • Śmietana
  • Czosnek
  • Cebula dymka

Przygotowanie

  1. 1

    W naczyniu połącz ze sobą świeże drożdże, 100 ml mleka oraz cukier. Zaczyn odstaw na bok, na ok. 15 minut.

  2. 2

    Połowę mąki wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną. Następnie do suchych składników dodaj drożdże i stopniowo dosypuj pozostałą część mąki i mleka. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się miękkie i sprężyste. Przełóż je do miski, nakryj czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

  3. 3

    Na płytki talerz wlej olej i zanurz w nim dłonie — umożliwi to lepszą pracę z lepkim ciastem. Następnie podziel ciasto na kilka części. Każdą z nich uformuj na dość cienki placek. 

  4. 4

    Przygotowane langosze ułóż na blasze do pieczenia, ponownie nakryj je ściereczką i pozostaw do zakwaszenia na ok. 15 minut.

  5. 5

    Placki węgierskie piecz w temperaturze 220 st. C przez ok. 4 minuty z jednej strony, po czym odwróć ciasto i piecz przez kolejne 4 minuty.

  6. 6

    Langosze z piekarnika podawaj polane olejem, odrobiną śmietany z czosnkiem (można zastąpić jogurtem greckim), posiekaną dymką oraz tartym serem żółtym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też