Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy
Źródło: StockFood

Składniki

  • 150 g Gotowana ciecierzyca
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 3 szklanek Bulion warzywny
  • 1 sztuka Marchew
  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka Olej rzepakowy
  • Curry

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Rozgrzej olej i smaż na nim pokrojone warzywa. Zawartość garnka mieszaj co jakiś czas, żeby składniki się nie przypaliły. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. 3

    Po chwili do warzyw dołóż ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym. Po 20 minutach do zupy z soczewicy dodaj przyprawę curry i zblenduj ją na gładką masę.

  4. 4

    Zupę z ciecierzycy podawaj z 1 łyżką jogurtu naturalnego.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też