Chili con carne
Kuchnia meksykańska słynie z wielu smakowitych potraw. Nic więc dziwnego, że posiada tak liczne grono fanów. Jednym z bardziej lubianych specjałów jest pikantne chili con carne, czyli połączenie wołowiny z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Posiłek nie jest trudny do przygotowania — wystarczy odrobina chęci i czasu, by wyczarować pyszny, meksykańsko-amerykański obiad.
Składniki
- 500 g Mięso mielone wołowe
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Olej
- 1 łyżeczka Chili mielone
- 1 łyżeczka Kminek mielony
- 1 łyżeczka Mielona kolendra
- 2 łyżki Przecier pomidorowy
- 750 ml Bulion wołowy
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 1 puszka Czerwona fasola
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce) czosnek i smaż składniki pod przykryciem.
- 2
Dodaj mielone mięso wołowe i starannie je wymieszaj, rozdrabniając zwarte grudki mięsa.
- 3
Następnie dopraw składniki, dodając do nich: chili, mielony kumin, kolendrę, cynamon i przecier pomidorowy. Wszystko smaż razem przez ok. minutę.
- 4
Następnie mięso zalej bulionem wołowym, dodaj pomidory z puszki, zmniejsz płomień, przykryj patelnie pokrywką i gotuj przez około 2 godz., mieszając od czasu do czasu.
- 5
Na koniec do aromatycznego sosu z mięsem dodaj odsączoną fasolę i gotuj jeszcze chwilę.
- 6
Chili con carne serwuj np. z ugotowanym ryżem. Aby złagodzić ostry smak, do dania możesz użyć m.in. odrobiny kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego i kawałków pokrojonego awokado.
Wypróbuj także inne danie kuchni meksykańskiej. Sprawdź prosty przepis na quesadille z piekarnika.
Swój fenomen danie zawdzięcza niesamowitemu smakowi oraz prostemu przepisowi, który może wykonać każdy, nawet początkujący kucharz. Wystarczy trzymać się objaśnień, podanych proporcji i wybrać odpowiednie składniki, a pyszny obiad czy popisowe danie na większą okazję, np. domówkę, powstanie szybciej, niż Ci się wydaje.
Jak powstało chili con carne? Historia potrawy
Chili con carne w tradycyjnej wersji to po prostu mięso wołowe z pikantnymi papryczkami chili. Jego początków szukać należy u schyłku XIX w. Ciekawostką jest, że chociaż utożsamiamy je ściśle z kuchnią meksykańską, przez wzgląd na charakterystyczne składniki i przyprawy, w rzeczywistości danie ogromną sławę zyskało w Teksasie. Chili con carne bryluje jako oficjalny posiłek stanu Teksas, dlatego utożsamia się je jako kuchnię Tex-Mex.
Dotychczas powstało już wiele wariacji potrawy. Bez problemu znaleźć można przepisy, które uwzględniają składniki, takie jak marchewka, fasolka szparagowa czy kukurydza konserwowa. Niektórzy nie akceptują “ulepszonych” odmian posiłku i poszukują przepisu, który jak najbardziej odzwierciedli pierwotną formę chili con carne.
Z czym podawać chili con carne?
Danie traktowane jest obecnie jako fast food. Podawane najczęściej z pieczywem, nachosami i ryżem bądź zawijane w placki tortilli smakuje naprawdę obłędnie. To smakowita propozycja posiłku, który nada się na spotkanie ze znajomymi czy wieczorny seans filmowy we dwoje.