Tapioka ma w składzie szereg cennych witamin i składników mineralnych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, cynk i magnez. Spożywana regularnie reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Czym dokładnie jest tapioka sprzedawana w postaci białych granulek, do jakich potraw można jej używać i gdzie najlepiej kupić? Wyjaśniamy!
Czym jest tapioka?
Tapioka jest pewnego rodzaju kaszą, należy do produktów skrobiowych. Produkuje się ją z bulwy manioku, czyli egzotycznej, wytrzymałej na warunki pogodowe rośliny. Tapiokę wykorzystuje się na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Należy jednak pamiętać, że zarówno tapioka, jak i sam maniok, nadają się do jedzenia wyłącznie po obróbce termicznej. Spożywane na surowo są trujące i grożą zatruciem. W sklepach można dostać tapiokę w formie kuleczek, małych granulek, które pod wpływem wody pęcznieją. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, a także sosów i zup. Wiele osób ceni ją za to, że jest produktem bezglutenowym, hipoalergicznym, lekkostrawnym i zawiera szereg ważnych składników odżywczych.
Właściwości odżywcze tapioki
Tapioka jest produktem wysokoodżywczym. Zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. W dodatku jest niskokaloryczna, lekkostrawna i idealna dla alergików oraz osób unikających glutenu. Z uwagi na swój bogaty skład, spożywana w odpowiednich ilościach może przyczynić się do wzmocnienia odporności organizmu, wyregulowania ciśnienia tętniczego krwi, poprawy funkcjonowania układu nerwowego Warto sięgać po nią regularnie, ponieważ jest źródłem:
- kwasu foliowego (ważnego składnika w diecie każdej kobiety w wieku rozrodczym, a zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży),
- witaminy C,
- witamin z grupy B - B1, B2, B3,
- potasu,
- manganu,
- żelaza,
- wapnia,
- magnezu,
- cynku,
- fosforu.
Zastosowanie tapioki w kuchni
Z uwagi na swoją konsystencję i neutralność w smaku, tapiokę można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Sprawdza się jako dodatek:
- do zup i sosów - służy do ich zagęszczania;
- do deserów - w połączeniu ze słodkim mleczkiem kokosowym i cukrem smakuje obłędnie, pasuje również do budyniu;
- do napojów typu bubble tea - zarówno tych mlecznych, jak i na tworzonych na bazie soków. To właśnie popularność koreańskich herbat bubble tea wypełnionych napęczniałymi kuleczkami tapioki sprawiła, że coraz więcej osób zaczęło się interesować samą tapioką;
- do naleśników i innych placuszków na bazie mąki.
Gdzie można kupić tapiokę?
Choć jest to produkt spożywczy, nie znajdziecie go w każdym małym sklepie osiedlowym. W dużych marketach prędzej - najlepiej szukać na dziale ze zdrową żywnością. Bez problemu kupicie natomiast tapiokę w sklepach internetowych lub stacjonarnie w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością. Jeżeli chodzi o ceny tapioki, to są one różne, w zależności od miejsca zakupu i producenta. Z reguły jest to od 10 do 20 zł za kilogram produktu.
Zobacz także: