Prosty przepis na domową chałkę — idealny pomysł na śniadanie
Puszysta chałka drożdżowa to przepis na idealne śniadanie, które docenią wszyscy domownicy. Stanowi doskonały dodatek do kawy lub szklanki ciepłego mleka. Jej wykonanie jest bardzo proste, a rezultat fantastyczny. Przygotowanie chałki jest dość czasochłonne, jednak smak świeżo upieczonego drożdżowego ciasta i piękny zapach unoszący się w kuchni wynagradzają czas poświęcony na zrobienie wypieku.
Składniki
Kruszonka
- 40 g Cukier
- 60 g Mąka pszenna tortowa
- 40 g Masło
Chałka drożdżowa
- 500 g Mąka pszenna tortowa
- 2 Jajko
- 20 g Świeże drożdże
- 250 ml Mleko
- 60 g Masło
- 1 szczypta Sól
- 70 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Do miski wlej mleko, dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby ciasto wyrosło. Naczynie musi być na tyle duże, aby zaczyn mógł zwiększyć swoją objętość.
- 2
Pozostałą ilość mąki wsyp do dużej miski. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj składniki. Dodaj masło, 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto należy przez ok. 3-5 minut w celu napowietrzenia. Po wskazanym czasie odłóż je w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
- 3
Przygotuj kruszonkę na domową chałkę drożdżową. W tym celu wymieszaj ze sobą masło, mąkę i cukier. Podane składniki starannie zagnieć i włóż do lodówki.
- 4
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdego kawałka uformuj wałek o długości blachy, której użyjesz do pieczenia chałki.
- 5
Wałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapleć warkocz, a jego końce podwiń pod spód. Chałkę drożdżową przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 6
Wyrośniętą chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- 7
Chałkę piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, po czym pozostaw wypiek do ostygnięcia.
- 8
Chałka najlepiej smakuje świeża, podana z masłem, twarożkiem lub konfiturą owocową. Fani słodszych smaków mogą także delektować się jej smakiem w towarzystwie kremu czekoladowego do smarowania lub miodu. Drożdżowy wypiek fantastycznie komponuje się z mlekiem, kakao lub gorącą kawą.
Polecamy również przepis na chleb bananowy dla dzieci.
Chałka drożdżowa to prawdziwy klasyk. Świetnie sprawdza się zarówno w formie deseru, podana z owocami i lodami, a w bardziej codziennej odsłonie można serwować ją na śniadania i kolacje, np. w połączeniu z jogurtem naturalnym lub twarożkiem. Najlepsza chałka drożdżowa to ta przygotowana z kruszonką. To ona nadaje maślanego posmaku i fantastycznej chrupkości. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na przepyszną, puszystą chałkę, a Wasze śniadania zamienią się w słodką przyjemność.
Jak przygotować najlepszą chałkę drożdżową? Porady i wskazówki
Przepis na chałkę drożdżową wymaga nie lada cierpliwości, bowiem każdy etap musi odbywać się powoli i bez pośpiechu. Nie należy skracać czasu wyrastania ciasta — to właśnie ten etap odpowiada za puszystą, wilgotną strukturę wypieku. Aby zapobiec powstaniu zakalca, warto zwrócić uwagę na temperaturę mleka dodawanego do przepisu. Zbyt ciepłe może zabić drożdże i zaczyn nie urośnie, z kolei zbyt zimne spowoduje, że drożdże będą fermentować za wolno, co znacznie wydłuży czas przygotowania.
Puszysta chałka jest wykonana z klasycznego ciasta drożdżowego. Można ją przygotować ze świeżych drożdży lub zaoszczędzić trochę czasu i wykorzystać drożdże instant. Dzięki temu podczas robienia ciasta pomija się element przygotowania zaczynu i można od razu przystąpić do łączenia wszystkich składników oraz wyrabiania ciasta.