Zalewajka z grzybami — tradycyjna zupa na bazie zakwasu żytniego. Przygotujesz ją w 30 minut
Zalewajka z grzybami to zupa zarówno smakiem, jak i wyglądem przypominająca żurek. Specjał gotowy jest po zaledwie 30 minutach, dlatego to pomysł na obiad, który idealnie nadaje się na zapracowane dni. Zalewajka z grzybami to tradycyjna potrawa polska, najprawdopodobniej wywodząca się z okolic Łodzi. Jej kluczowym składnikiem jest zakwas żytni, który odpowiada za charakterystyczny smak dania. Całość dopełnia obfita porcja boczku, przypraw i warzyw, które sprawiają, że zalewajka z grzybami tworzy nie tylko pyszny, ale i sycący posiłek.
Składniki
Zalewajka z grzybami
- 3 łyżki Śmietana 18%
- 700 ml Zakwas na żur z butelki
- 2 łyżeczki Majeranek
- 300 g Grzyby świeże
- 6 sztuk Ziemniaki
- 9 szklanek Woda
- 4 ziarna Ziele angielskie
- 2 łyżki Sól
- 200 g Boczek wędzony
- 1 sztuka Cebula suszona mielona
- 2 ząbki Czosnek
- Sól
- 2 sztuki Liście laurowe
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Grzyby oczyść wilgotną ściereczką, opłucz, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
- 2
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Cebulę przekrój na połowę.
- 3
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i umieść w garnku. Następnie dodaj wodę, pokrojone grzyby, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
- 4
Naczynie z zupą postaw na palniku o maksymalnej mocy i zagotuj, a gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika na minimalną i kontynuuj gotowanie zupy pod przykryciem — tym razem przez ok. 20 minut.
- 5
Z zalewajki z grzybami wyciągnij cebulę.
- 6
Do garnka dodaj następnie żur, śmietanę, majeranek oraz czosnek. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia.
- 7
Zalewajkę z grzybami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 8
Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni do chwili otrzymania rumianych skwarków. Do boczku warto wkroić także kawałki swojskiej kiełbasy.
Zalewajka z grzybami smakuje obłędnie podana ze skwarkami i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zobacz także:
Jeżeli jesteś miłośnikiem żurku, jednak nie masz wystarczającej ilości czasu na przygotowanie tej zupy, zapewniamy, że zalewajka z grzybami okaże się strzałem w dziesiątkę. Jest to przysmak znacznie prostszy w wykonaniu, jednak równie smaczny. Zalewajka z grzybami to receptura o ludowym charakterze. Co to oznacza? Określenie to wskazuje, że specjał ten za każdym razem możesz wykonywać w innej odsłonie, dopasowując recepturę do składników, które aktualnie posiadasz w swojej kuchni.
Zalewajka z grzybami — jak przygotować tę potrawę? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować zalewajkę z grzybami, na początku należy zgromadzić niezbędne składniki. Jak już wspomnieliśmy, jest to uniwersalna receptura, która daje ogromne pole do popisu, ponieważ dopuszcza wiele modyfikacji. To świetna wiadomość dla osób, które kochają swobodę w kuchni. Rozważ uwzględnienie składników, takich jak marchew, kiełbasa, czy pietruszka. Niebywale ważnym składnikiem są oczywiście grzyby. Do zrobienia zalewajki z grzybami możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone dary lasu. Równie dobrze sprawdzą się suszone borowiki. Pamiętaj jednak, aby namoczyć je przed przystąpieniem do szykowania potrawy.
Zobacz także: Najlepsza zupa grzybowa, jaką kiedykolwiek jadłeś — kulinarna podróż w głąb lasu
Jak podawać zalewajkę z grzybami? Z tymi dodatkami zupa smakuje najlepiej
Zalewajka z grzybami smakuje fenomenalnie podana ze skwarkami z boczku. Do wywaru trafiają także pokrojone w kostkę ziemniaki, jednak wiemy, że wiele osób preferuje również dodatek świeżego pieczywa. Zdradzamy ponadto, że charakteryzowana zupa smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy wszystkie aromaty doskonale się połączą.