Najlepsza zupa grzybowa, jaką kiedykolwiek jadłeś — kulinarna podróż w głąb lasu

Zupa grzybowa
Źródło: Shutterstock/Maxim Khytra

Składniki

Zupa grzybowa

  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 kilogram Grzyby świeże
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • Sól
  • 1 łyżka Masło
  • Włoszczyzna
  • Natka pietruszki
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 30%
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Włoszczyznę obierz ze skórki. Następnie umieść warzywa w garnku, wlej 2 l wody, postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy i przygotuj wywar. 

  2. 2

    Grzyby starannie umyj, osusz i pokrój w paski.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż ją do chwili zarumienienia. Następnie dodaj grzyby leśne i smaż składniki przez ok. 10 minut.

  5. 5

    Na patelnię wsyp mąkę pszenną i starannie wymieszaj składniki. Następnie dopraw grzyby do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  6. 6

    Przygotowane grzyby dodaj do garnka z bulionem i gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 30 minut.

  7. 7

    Do zupy grzybowej wlej słodką śmietankę, a następnie dopraw ją do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Gotową zupę grzybową serwuj z makaronem, kluskami kładzionymi lub ziemniakami. Warto dodać także posiekaną natkę pietruszki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też