Najlepsze, najsmaczniejsze i najprostsze w wykonaniu grzyby w zalewie octowej. Przepis, że mucha nie siada
Grzyby w zalewie octowej to klasyk na polskim stole. Bez niego nie obejdą się żadne święta, a także – w pokoleniu naszych dziadków – uroczyste obiady towarzyszące szczególnym okazjom – imieninom, urodzinom czy rocznicom.
Składniki
Składniki na grzyby w zalewie octowej
- 2 kg Grzyby świeże
- 1 sztuka Marchewki
- 8 ziaren Ziele angielskie
- 8 ziaren Pieprz
- 1 łyżka Gorczyca
- 3 łyżki Sól
- 3 szklanek Woda
- 0.75 Szklanka Ocet
- 4 liście Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
W przepisie na grzyby w zalewie octowej wykorzystać warto małe grzyby – maślaki, borowiki czy podgrzybki. Do przygotowania przetworów najlepiej przygotować małe słoiki o pojemności 330 ml – trudno jednak wskazać konkretną ich liczbę. Miejcie pod ręką mniej więcej 10 sztuk szklanych pojemników z nakrętkami – bardzo dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem. To, ile ostatecznie zmieści się grzybków w każdym słoiku zależy od wielkości i twardości runa leśnego - a tego nie da się przewidzieć.
- 2
Wykonanie przepisu zaczynamy od przygotowania zalewy octowej. W tym celu do garnka wlewamy trzy szklanki wody i dodajemy trzy łyżki cukru. Wrzucamy także przyprawy: ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę. Doprowadzamy mieszaninę do zagotowania i przez kilka minut pozwalamy jej pobulgotać. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy ocet spirytusowy 10%. Przez minutę podgrzewamy roztwór na gazie, mieszając go, po czym wyłączamy palnik. Oprócz dodatków wskazanych w przepisie, do zalewy można dodać także wedle uznania: kilka ząbków obranego czosnku, cebulę pociętą na piórka oraz szczyptę suszonego chili.
- 3
Bierzemy się za grzyby. Borowiki, podgrzybki lub maślaki (kurki czy rydze) w pierwszej kolejności uważnie przeglądamy pod kątem ewentualnych robaków i stanu twardości. W zalewie najsmaczniej wypadają zawsze grzybki niewielkie i dość twarde. Wybrane egzemplarze dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Większe kapelusze kroimy na pół, małe zostawiamy w całości. Do zalewy octowej dobre będą zarówno kapelusze, jak i nóżki.
- 4
Wstawiamy wodę w garnku i solimy ją (trzema łyżkami soli). Grzyby wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na średnim ogniu przez siedem minut. Następnie grzyby odcedzamy na sitku. Jeśli mamy w planach marynować maślaki, warto przepłukać je jeszcze w wodzie po ugotowaniu, żeby wypłukać barwnik, który może niepotrzebnie zmienić kolor zalewy na brązowy.
- 5
Obieramy marchewkę i kroimy ją na plasterki, które umieszczamy w czystych słoikach.
- 6
Dokładamy do słoika do ¾ pojemności gorące grzyby.
- 7
Słoiki z zawartością zalewamy gorącą zalewą octową tak, aby zakryły grzybki.
- 8
Bardzo mocno zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem na godzinę. Dla bezpieczeństwa przetwory można poddać pasteryzacji. W tym celu na dnie garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę, a na niej słoiki z grzybami w zalewie octowej tak, żeby się nie stykały. Zalewamy słoiczki wodą do 3/5 wysokości i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później zmniejszamy gaz i gotujemy rzez 20 minut.
- 9
Wystudzone słoiki umieszczamy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Przeczytaj także:
Przepis na tę potrawę jest dość prosty i wcale nieczasochłonny. Jeśli jesteście zapalonymi grzybiarzami i zdarza się wam późnym latem i wczesną jesienią wracać z wypraw do lasu z koszami pełnymi grzybów, ten sposób na ich przetworzenie zdecydowanie wam się przyda.
Jakie są najlepsze grzyby w zalewie octowej?
Wyprawa na grzyby do lasu oznacza, że będziemy zbierać różne jadalne grzyby – odmienne także pod względem wielkości. Do słoików i zalewy octowej najlepiej nadają się grzybki niewielki, twarde, jędrne. Grzyby nieco większe można podzielić na mniejsze części - kapelusze przekrajając na połówki. Jeśli zbieramy leśne runo możemy grzyby przeznaczyć do różnych dań. Egzemplarze większe śmiało przeznaczając jako dodatek do sosów do mięs czy np. do makaronów z grzybami czy kaszotto.
Jakie grzyby w zalewie będą najlepsze?
Tutaj wybór pozostaje duży. Świetnie w zalewie smakują prawdziwki, podgrzybki i maślaki, ale równie dobrze w smaku wypadają rydze czy kurki. Wiele zależy od tego, jaki smak nam najbardziej odpowiada.
Do czego jeść grzyby w zalewie octowej?
Ta potrawa to wyborny dodatek do mięs pieczonych, pasztetów czy sałatek oraz sosów (grzybki dodaje się np. do sosu tatarskiego). Grzybki podobnie jak śliwki czy gruszki w occie podbijają smak innych potraw, dodają jedzonemu jedzeniu kolorów.