Super prosta sałatka z kukurydzą i sałatą rzymską — idealny pomysł na pożywny obiad
Prezentujemy recepturę na jedną z najbardziej pożywnych, a zarazem lekkich potraw. Sałatka z kukurydzą to smakołyk, który oczarował już niejednego miłośnika zdrowego odżywiania. Rarytas ten jest niezwykle sycący, zawiera całe bogactwo składników mineralnych i witamin, a co równie zachęcające, można go przyrządzić w zaledwie 30 minut! To także pozycja, którą powinni wypróbować wszyscy wegetarianie i osoby, które pragną wprowadzić do swojego jadłospisu więcej elementów kuchni roślinnej.
Składniki
Sałatka z kukurydzą
- Sól
- 0.5 Sztuka Brokuły
- 100 g Kukurydza konserwowa
- 4 łyżki Parmezan starty
- 4 sztuki Jajko
- 0.5 Główka Sałata rzymska
- Pieprz czarny mielony
Sos
- 3 łyżeczki Miód
- 6 łyżek Majonez
- Sól
- 2 łyżeczki Musztarda francuska
- 1 ząbek Czosnek
- 2 łyżeczki Sos Worcestershire
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Sałatka z kukurydzą nie tylko wzbogaci twoją dietę w wartości odżywcze, ale także pobudzi kreatywność kulinarną. To przepis, który daje ogromne pole do popisu. Składniki, które wybierzesz, możesz personalizować w zależności od osobistych preferencji, tworząc danie idealnie dopasowane do własnych upodobań i oczekiwań. Fakt ten sprawia, że specjał cieszy się wielką sympatią wśród miłośników kuchennych eksperymentów, ale i amatorów, który dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pichceniem. Dodaj chrupiącą paprykę czerwoną, wyrazisty ser pleśniowy, awokado, podsmażony boczek czy pikantną cebulę — możliwości są niemal nieograniczone. Nie bój się kombinować i odkryj ulubione połączenia kulinarne.
Sałatka z kukurydzą — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Aby przygotować sałatkę z kukurydzą, na początku należy zgromadzić niezbędne składniki. Zanim wybierzesz się na zakupy, zapoznaj się z naszymi propozycjami dotyczącymi zamienników. Komponentem absolutnie obowiązkowym jest brokuł. To kluczowy składnik, którego nie może zabraknąć w charakteryzowanej przekąsce. Następnie sałata rzymska — możesz ją zastąpić także liśćmi szpinaku, rukolą, roszponką, czy sałatą lodową. W prezentowanej recepturze na sałatkę z kukurydzą źródło białka stanowią jajka. Zamiast nich możesz wykorzystać burratę, mozzarellę lub kawałki grillowanej piersi z kurczaka. Potrawa posypana jest startym parmezanem, jednak podpowiadamy, że składnik ten można pominąć lub w zamian dodać do posiłku drobne grzanki.
Zobacz także: Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą — sprawdzona receptura, którą pokochali Polacy
Sałatka z kukurydzą obficie polana jest sosem cezar. To dziecinnie prosty w przygotowaniu dressing, który ożywia prezentowane danie i nadaje mu nieco wyrazistości. Wiemy jednak, że zakupienie sosu worcestershire ze względu na ograniczoną dostępność często stanowi niemały problem. Jeżeli i ty zmagasz się z tą trudnością, zastąp go sosem sojowym. To alternatywa, która sprawdzi się równie dobrze.