Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą — sprawdzona receptura, którą pokochali Polacy

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Źródło: Shutterstock/Stephanie Frey

Składniki

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

  • 1 Szczypta Sól
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 100 g Szynka drobiowa
  • 1 słoik Seler konserwowy
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 3 łyżki Majonez
  • 2 łyżki Tarty ser żółty

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo. Po zagotowaniu wody odlicz jeszcze 8 minut, a następnie obierz jaja ze skorupek i pokrój w niewielką kostkę.

  2. 2

    Seler konserwowy odsącz na sitku i drobno posiekaj.

  3. 3

    Szynkę drobiową pokrój w drobną kostkę. 

  4. 4

    Ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. 5

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  6. 6

    Natkę pietruszki opłucz pod zimną, bieżącą wodą, osusz, a następnie posiekaj. 

  7. 7

    W misce umieść seler konserwowy, kukurydzę konserwową, pokrojone jajka, szynkę drobiową, majonez, ser żółty oraz natkę pietruszki. Wspomniane składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. 

     

    Sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą serwuj z lubianym pieczywem.  

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też