Doskonale znana sałatka z ogórków, papryki i cebuli do słoików na zimę. Klasyka wśród przetworów
Sałatka z ogórków, papryki i cebuli do słoików powinna się znaleźć w każdej szafce z przetworami jako żelazny zapas do zimowych obiadów. Jak zrobić ją w najlepszej wersji?
Składniki
Składniki na sałatkę z ogórków, papryki i cebuli
- 2 kg Ogórki gruntowe
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 4 sztuki Cebula
- 3 sztuki Marchew
- 3 łyżki Sól
Składniki na zalewę do sałatki z ogórków, papryki i cebuli
- 1 litr Woda
- 250 ml Ocet spirytusowy
- 80 g Cukier
- 3 listki Liście laurowe
- 0.5 Łyżeczka Ziarna kolendry
- 0.5 Łyżeczka Pieprz ziarnisty
- 0.5 Łyżeczka Gorczyca
Przygotowanie
- 1
Warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą – zwłaszcza ogórki gruntowe, na których może być piasek czy ziemia.
- 2
Ogórków gruntowych nie trzeba obierać ze skóry - należy je pociąć na plasterki średniej grubości (mniej więcej pięć milimetrów).
- 3
Marchewki pozbawiamy końcówek i bardzo dokładnie obieramy z wierzchniej warstwy. Tniemy je na dość cienkie plasterki. Marchewka jest twarda, dlatego w sałatce nigdy nie będzie tak miękka jak pozostałe warzywa.
- 4
Papryki przekrajamy i pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy warzywo na mniejsze kawałki, a następnie na paski.
- 5
Z cebuli zdejmujemy łupiny i kroimy ją w niezbyt grube krążki (ale można równie dobrze pokroić je także w kostkę czy połówki krążków).
- 6
Wszystkie przygotowane i pokrojone warzywa umieszczamy w jednej misce lub garnku. Wsypujemy do niej trzy łyżki soli i dokładnie mieszamy, wgniatając dodatkowo sól rękami w warzywa. Tak przygotowane składniki odstawiamy na dwie godziny, ale nie dłużej niż cztery, w chłodniejsze miejsce. Raz na jakiś czas poświęcamy kilka chwil na ponowne ugniecenie warzyw. Dzięki temu składniki puszczą sok, a sól szybciej się rozpuści.
- 7
Po upłynięciu czasu przeznaczonego na „solną kąpiel” ostatni raz ugniatamy warzywa i odlewamy z miski słony sok, odciskając składniki dłonią.
- 8
Czas na przygotowanie słoików, do których trafią ogórki, papryka i cebula. Na taką ilość składników potrzebne będzie sześć słoików o pojemności 600 ml lub analogicznie większa lub mniejsza liczba słoików o innych pojemnościach (całość to 4200 ml pojemności). Słoiki muszą być idealnie czyste, nieuszkodzone, a zarówno część szklana, jak i metalowa nakrętka wyparzone we wrzątku.
- 9
Warzywa umieszczamy w równych porcjach i o podobnym składzie i urozmaiceniu w poszczególnych słoikach – zostawiając 1/5 wysokości naczynia wolną.
- 10
Czas przygotować zalewę. Jak? Litr wody wlewamy do garnka i dodajemy do niej 80 g cukru. Żeby dokładnie rozpuścić cukier, mieszając, zagotowujemy wodę. Nie przestając mieszać i gotować, dolewamy ocet spirytusowy 10%, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, kolendry i gorczycy. Całość gotujemy przed dwie minuty i zdejmujemy z gazu. Mieszamy.
- 11
Gotową zalewę wlewamy do słoików wypełnionych warzywami do wysokości 1 cm od górnej krawędzi słoika. Drewnianym patyczkiem przesuwamy zawartość składników, żeby zalewa dotarła w każde miejsce. Staramy się tak rozlać zalewę, żeby w słoikach było po równo gorczycy, pieprzu i kolendry. W przypadku listków laurowych tak się nie da. Odczekajcie chwilę – być może trzeba będzie uzupełnić zalewę w słoikach. Ostatnim krokiem w przygotowaniu sałatki z ogórków, papryki i cebuli jest porządne i mocne zakręcenie słoików.
- 12
Żeby słoiki dotrwały w idealnym stanie do zimy, należy je spasteryzować. W tym celu na dnie garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę a na niej słoiki z sałatką tak, żeby się nie stykały. Zalewamy słoiczki wodą do 3/5 wysokości i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później zmniejszamy gaz i gotujemy rzez 20 minut.
- 13
Na koniec ustawiamy słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy nakrętki zassały się do środka, a zawartość słoików jest szczelna. Po 10 minutach można umieścić je w suchej i chłodnej spiżarni. Sałatka będzie zawsze pod ręką wtedy, kiedy najdzie was ochota na danie z grilla, hot doga, burgera czy jako dodatek do typowego polskiego obiadu.
Przeczytaj także:
Dodawana do potraw mięsnych, ale także tych z grilla, sałatka z ogórków, papryki i cebuli to polski klasyk. Doskonale wypada w połączeniu z gulaszem, zawiesistymi sosami, ale także serwowana z karkówką, pieczonymi ziemniakami czy kiełbasą.
Kiedy podawać sałatkę z ogórków, papryki, cebuli do słoików na zimę?
Przetwory pozwalają na zamknięcie w słoikach warzyw przygotowanych w sezonie, kiedy owoce i jarzyny mają najlepszy smak. Dzięki temu otwarte w środku zimy wciąż smakują wybornie. Pasteryzowane słoiki z sałatką można dzięki temu jeść przez cały rok – jako dodatek do dań obiadowych czy kolacyjnych.
Z czym będzie smakowała sałatka z ogórków, papryki, cebuli do słoików na zimę?
Oprócz oczywistych połączeń typu sałatka plus pieczeń, zrazy czy gulasz, pomyśleć można o sałatce także przy okazji robienia domowych burgerów, czy jako o dodatku do kanapek.