Porost islandzki, zwany też płucnicą islandzką oraz tarczownicą islandzką, znany jest w medycynie ludowej od setek lat. Najpierw używali go mieszkańcy północnej Europy, dziś stosuje się już go powszechnie jako środek na kaszel i ból gardła. Preparaty zawierające porost islandzki mogą być w postaci tabletek, sprayu lub, a właściwie przede wszystkim, syropu. Dostępne są również w sklepach zioła do zaparzania.
Czym jest porost islandzki?
To połączenie grzyba i glonu. Jest niewielkich rozmiarów, maksymalnie do 10 cm. Może być bardziej gąbczasty lub suchy, w zależności od warunków, w których występuje. Porost islandzki obrasta skały, drzewa i glebę. Można go spotkać w wielu częściach świata, również w Polsce (gdzie jest pod ochroną).
Zobacz także: Syrop z bluszczu – naturalny lek na męczący kaszel
Właściwości syropu w porostu islandzkiego
Syrop z porostu islandzkiego to skuteczny lek na infekcje górnych dróg oddechowych, którym towarzyszą kaszel, zwłaszcza suchy, chrypka i podrażnienie gardła. Syrop łagodzi te objawy i tworzy na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła nawilżającą warstwę ochronną. Przy dłuższym stosowaniu powoduje całkowite wyeliminowanie problemów z kaszlem i podrażnionym gardłem. Ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwwymiotne, można go stosować na chorobę lokomocyjną. Ceniony jest za działanie wspierające procesy trawienne – wzmaga apetyt, reguluje pracę żołądka, pomaga zwalczać chroniczne biegunki. Porost islandzki oddziałuje także pozytywnie na skórę, przyspieszając gojenie się ran.
Stosowanie syropu z porostu islandzkiego
Preparat ten można stosować na suchy kaszel, jednak nie dłużej niż przez 14 dni (chyba że lekarz uzna inaczej). Jest on bezpieczny dla dzieci powyżej 1. roku życia i dorosłych.
Zobacz także: