W okresie jesienno-zimowym, kiedy to częściej dopadają nas przeziębienia, warto zaopatrzyć się naturalne preparaty, które pomogą skutecznie zwalczać infekcje. Do takich należy np. syrop z bluszczu pospolitego. Choć roślina ta uznawana jest powszechnie za trującą, jej liście kryją w sobie cenne właściwości prozdrowotne. Podpowiadamy, jak i kiedy stosować syrop z bluszczu i czy można robić wyciąg z jego liści samodzielnie w domu.
Syrop z bluszczu – właściwości
To niepozorne, zimozielone pnącze, które tak często oplata płoty domów czy elewacje budynków, stanowi naturalny lek na mokry kaszel. Wyciąg z liści bluszczu powoduje rozkurczanie się mięśniówki oskrzeli, rozrzedza wydzielinę znajdującą się w drogach oddechowych i przyspiesza jej usuwanie poprzez działanie wykrztuśne. Jest to zatem bardzo dobry preparat pomocny w walce z drobnymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Medycyna naturalna od lat wykorzystuje rośliny w celach leczniczych, innym bardzo cenionym i skutecznym środkiem na przeziębienie jest znany chyba wszystkim syrop z czosnku.
Jak stosować syrop z bluszczu?
Do preparatu zawsze dołączona jest ulotka, i to zgodnie z jej treścią należy przyjmować syrop z bluszczu. Zwykle można go podawać 2-3 razy dziennie u dzieci powyżej 2 roku życia i dorosłych. Syrop z bluszczu jak każdy inny lek na mokry kaszel ma działanie wykrztuśne. Nie powinien być zatem podawany tuż przed snem, ponieważ może wtedy utrudniać spanie. Z reguły zaleca się, by tego typu leki zażywać do godz. 16.
Czy można przyrządzać samodzielnie syrop z bluszczu?
Syrop z bluszczu jest pomocny i bezpieczny, ale tylko wtedy, gdy jest zakupiony z pewnego źródła. Lecznicze działanie ukryte jest w liściach rośliny. W celu uzyskania syropu bluszcz uprawiany jest w specjalnych warunkach, gdzie zwraca się szczególną uwagę na to, by liście nie miały kontaktu z owocami. Bluszcz powszechnie uznawany jest przecież za trujący, a to właśnie w owocach i kwiatach znajdują się toksyczne substancje. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej więc nie sporządzać syropu z bluszczu w domowych warunkach.
Zobacz także: