Pieczarki marynowane — przygotuj je niezależnie od pory roku. Przepis krok po kroku oraz praktyczne wskazówki

Pieczarki marynowane
Źródło: Shutterstock/KristinaSh

Składniki

Pieczarki marynowane

  • 5 łyżek Cukier
  • 3 kg Pieczarki
  • 1 łyżka Sól
  • 5 szklanek Woda
  • 1 sztuka Cebula
  • Ziele angielskie
  • 2 sztuki Marchew
  • Nasiona gorczycy
  • 1 szklanki Ocet 10%
  • Kwasek cytrynowy
  • 6 sztuk Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczarki oczyść, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.

  2. 2

    Marchewki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku z wrzącą wodą i gotuj je przez 5 minut w osolonej wodzie.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, pokrój w półtalarki i sparz na sicie wrzącą wodą.

  4. 4

    W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego. Gdy roztwór zacznie wrzeć, dodaj pieczarki i gotuj je przez ok. 10 minut, a następnie odcedź na sitku.

  5. 5

    Sześć słoików o pojemności 750 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  6. 6

    Do każdego słoika włóż porcję marchewki, cebuli, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i ziarna gorczycy. Następnie napełnij pojemniki pieczarkami.

  7. 7

    Aby przygotować marynatę, do garnka wlej wodę, dodaj sól, ocet oraz cukier i zagotuj roztwór.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też