Smaczne jak u babci opieńki marynowane — wykorzystaj zebrane dary lasu w najlepszy sposób

Opieńki marynowane
Źródło: Shutterstock/Milosz_G

Składniki

Opieńki marynowane

  • 4 szklanek Woda
  • 1 kg Opieńki
  • 3 łyżki Sól
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 3 sztuki Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 łyżki Cukier
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 1 szklanki Ocet

Przygotowanie

  1. 1

    Opieńki oczyść, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.

  2. 2

    Trzy słoiki o pojemności 500 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  3. 3

    Ziarna ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu oraz liście laurowe rozłóż równomiernie do przygotowanych słoików. 

  4. 4

    Aby przygotować marynatę, do garnka wlej wodę oraz ocet i dodaj sól, oraz cukier. Roztwór doprowadź do wrzenia.

  5. 5

    Słoiki z przyprawami wypełnij opieńkami, a następnie zalej grzyby gorącą marynatą. Słoiki bezzwłocznie zakręć.

  6. 6

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane opieńki marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 20 minut.

  7. 7

    Opieńki marynowane pozostaw na blacie do wystudzenia, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Opieńki marynowane można spożywać ok. 7 dni po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też