Grzyby marynowane — eksploruj nowe smaki i przygotuj samodzielnie wyśmienite grzyby marynowane

Grzyby marynowane
Źródło: Shutterstock/Svetlana Monyakova

Składniki

Grzyby marynowane

  • 2 łyżeczki Sól
  • 2 kg Grzyby świeże
  • 1 łyżka Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 szklanki Ocet 10%
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Nasiona gorczycy
  • 2 łyżki Cukier
  • 4 szklanek Woda
  • 8 ziaren Ziele angielskie
  • 4 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki precyzyjnie umyj, a następnie wyparz gorącą wodą. 

  2. 2

    Grzyby starannie oczyść, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, pokrój na ćwiartki, a następnie podziel na plasterki.

  4. 4

    Aby przygotować zalewę octową, do garnka wlej wodę i ocet, a następnie dodaj sól, cukier, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Zaraz potem naczynie połóż na palniku o średniej mocy i doprowadź roztwór do wrzenia. 

  5. 5

    Duży garnek wypełnij wodą i doprowadź płyn do wrzenia. Następnie do gotującej się wody dodaj cebulę i grzyby, i gotuj składniki przez ok. 5 minut. 

  6. 6

    Grzyby oraz cebulę odcedź na sicie i przełóż do przygotowanych słoiczków.

  7. 7

    Słoiczki wypełnione grzybami zalej marynatą octową, a następnie szczelnie zakręć. 

     

    Marynowane grzyby pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przechowuj je w spiżarni lub w piwnicy.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też