Grzyby w occie — podpowiadamy jak stworzyć smakowite grzyby w zalewie octowej we własnym domu

Grzyby w occie
Źródło: Shutterstock/alicja neumiler

Składniki

Grzyby w occie

  • 2 sztuki Cebula
  • 1 litr Woda
  • 2 kg Borowiki
  • 4 łyżeczki Cukier
  • 350 ml Ocet spirytusowy 10%
  • 2.5 litry Woda
  • 15 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • Sól
  • 4 sztuki Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz gorącą wodą. 

  2. 2

    Borowiki oczyść z piasku i liści, a następnie opłucz zimną, bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w krążki. 

  4. 4

    W garnku zagotuj 2,5 l wody. Następnie wsyp 2,5 łyżki soli i dodaj oczyszczone borowiki. Grzyby gotuj przez 15 minut, a następnie odcedź je na sicie.

  5. 5

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, cebule, ziarna ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liście laurowe. Marynatę gotuj pod przykryciem przez 10 minut.

  6. 6

    Osuszone grzyby włóż do przygotowanych słoików, a następnie zalej je marynatą i szczelnie zakręć. 

  7. 7

    Słoiki z grzybami w occie połóż do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

     

    Grzyby w occie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też