Sos barbecue
Jeden z najpopularniejszych dipów, stosowanych do grilla — sos barbecue. Stosuje się go jednak do podkreślania smaku wielu innych potraw. Zobacz, jak przygotować go samodzielnie.
Autor:
Smak.pl
Sosy i dipy
Kuchnia amerykańska
Kuchnie świata
Łatwe dania
Główne składniki
Warzywa
Okazje
Przepisy na grilla
REKLAMA
Składniki
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 300 ml Przecier pomidorowy
- 2 łyżki Sos sojowy
- 2 łyżki Ocet winny
- 1 łyżka olej
- 3 krople Sos tabasco
- 2 łyżki Cukier brązowy
Przygotowanie
- 1
Obierz czosnek i cebulę, pokrój je na małe kawałeczki i podsmaż na odrobinie oleju. Po kilku minutach do smażących się warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj zawartość patelni.
- 2
Po upływie kilku minut dodaj na patelnię wszystkie pozostałe składniki, tj. przecier pomidorowy, ocet winny, sos tabasco, sos sojowy oraz brązowy cukier i gotuj ok. 15 minut. Sos powinien stać się wyraźnie gęsty.
- 3
Domowy sos barbecue gotowy! Przełóż go do zakręcanego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Zobacz także:
REKLAMA