Ekspresowe bułeczki, czyli domowe pieczywo dla dzieci i dorosłych

Bułeczki śniadaniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ekspresowe bułeczki przepis

  • 500 g Mąka pszenna
  • 150 ml Mleko
  • 250 ml Ciepła woda
  • 20 g Świeże drożdże
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Miód
  • 1 łyżka olej
  • 3 listki Bazylia
  • 1 ząbek Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Podgrzej mleko. Do miseczki skrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mieszaj do czasu, aż drożdże staną się płynne. Dodaj ¼ porcji ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na bok.

  2. 2

    Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej, miód oraz resztę mleka. Dodaj przygotowany zaczyn oraz ¾ porcji wody. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodaj resztę wody i dokładnie wyrób.

  3. 3

    Ciasto podziel na 8 części, z każdej uformuj okrągłe bułeczki.

  4. 4

    Przygotowane bułeczki umieść w prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. 5

    Wierzch bułeczek posmaruj mlekiem oraz posyp posiekaną bazylią wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też