Wytrawne ciasto francuskie z kurczakiem. Eleganckie i wyrafinowane

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem
Źródło: Shutterstock/acek Chabraszewski

Składniki

Składniki na ciasto francuskie z kurczakiem:

  • 275 g Ciasto francuskie
  • 2 sztuki Filet z kurczaka
  • 100 g Szpinak
  • 0.33 Sztuka Papryka czerwona
  • 2 ząbki Czosnek
  • 40 g Ser żółty
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1 szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na ciasto francuskie z kurczakiem zaczynamy od przygotowania drobiu. Piersi kurczaka dzielimy na dwa filety i oczyszczamy je z chrząstek, błonek oraz włókien. Środek filetów posypujemy ziołami prowansalskimi.

  2. 2

    Filety nacinamy wzdłuż, żeby stworzyć rodzaj pojemnej kieszonki, w której umieścimy w kolejnych krokach składniki.

  3. 3

    Na rozgrzanej patelni umieszczamy szpinak, dodajemy trochę masła, sól i czosnek. Podsmażamy, póki szpinak nie zmięknie i nie puści soku. Odciskamy na sitku nadmiar płynu i umieszczamy szpinak w kieszonkach filetów.

  4. 4

    Dokładamy tam także słupek sera żółtego i pasek papryki.

  5. 5

    Zamykamy kieszonkę z fileta, przykrywając ją dokładnie i domykając dłonią.

  6. 6

    Rozkładamy rulon ciasta francuskiego, rozprostowujemy wałkiem i dzielimy na dwie połowy – wielkości, która pomieści z okładem potrzebnym do zawinięcia go po jednym filecie.

  7. 7

    Nacinamy ciasto francuskie w wąskie paski wszędzie tam, gdzie ciasto nie leży na faszerowanej piersi. Przeplatamy paski ciasta, kładąc je jak warkocz – na przemian na piersi, tak, żeby przykryć cały filet. Początek plecionki i jej koniec dokładnie sklejamy palcami.

  8. 8

    Rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza w opcji góra-dół, lub 10 stopni chłodniej w przypadku termoobiegu. Układamy filety na blaszce, na papierze do pieczenia. Zwróćcie uwagę, żeby kawałki ciasta francuskiego z kurczakiem nie dotykały się.

  9. 9

    Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem z pomocą silikonowego pędzelka.

  10. 10

    Umieszczamy blachę na środkowym poziome gorącego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut – póki ciasto nie będzie apetycznie zarumienione.

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też