Wytrawne ciasto francuskie z kurczakiem. Eleganckie i wyrafinowane
Ciasto francuskie doskonale nadaje się nie tylko do słodkich, ale także do słonych wypieków. W cukierniach i piekarniach widać to na wyciągnięcie ręki, kiedy w bliskości siebie leżą wypieki z budyniem, owocami, czekoladą, a obok nich francuskie ciasto z szynką, boczkiem, szpinakiem, grzybami. Dla osób, które marzą o przetestowaniu dania, które będzie nie tylko smaczne, ale i zrobi wrażenie samą swoją prezentacją, mamy przepis na wyśmienite ciasto francuskie z kurczakiem i dodatkami warzywnymi.
Składniki
Składniki na ciasto francuskie z kurczakiem:
- 275 g Ciasto francuskie
- 2 sztuki Filet z kurczaka
- 100 g Szpinak
- 0.33 Sztuka Papryka czerwona
- 2 ząbki Czosnek
- 40 g Ser żółty
- 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
- 1 szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Przepis na ciasto francuskie z kurczakiem zaczynamy od przygotowania drobiu. Piersi kurczaka dzielimy na dwa filety i oczyszczamy je z chrząstek, błonek oraz włókien. Środek filetów posypujemy ziołami prowansalskimi.
- 2
Filety nacinamy wzdłuż, żeby stworzyć rodzaj pojemnej kieszonki, w której umieścimy w kolejnych krokach składniki.
- 3
Na rozgrzanej patelni umieszczamy szpinak, dodajemy trochę masła, sól i czosnek. Podsmażamy, póki szpinak nie zmięknie i nie puści soku. Odciskamy na sitku nadmiar płynu i umieszczamy szpinak w kieszonkach filetów.
- 4
Dokładamy tam także słupek sera żółtego i pasek papryki.
- 5
Zamykamy kieszonkę z fileta, przykrywając ją dokładnie i domykając dłonią.
- 6
Rozkładamy rulon ciasta francuskiego, rozprostowujemy wałkiem i dzielimy na dwie połowy – wielkości, która pomieści z okładem potrzebnym do zawinięcia go po jednym filecie.
- 7
Nacinamy ciasto francuskie w wąskie paski wszędzie tam, gdzie ciasto nie leży na faszerowanej piersi. Przeplatamy paski ciasta, kładąc je jak warkocz – na przemian na piersi, tak, żeby przykryć cały filet. Początek plecionki i jej koniec dokładnie sklejamy palcami.
- 8
Rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza w opcji góra-dół, lub 10 stopni chłodniej w przypadku termoobiegu. Układamy filety na blaszce, na papierze do pieczenia. Zwróćcie uwagę, żeby kawałki ciasta francuskiego z kurczakiem nie dotykały się.
- 9
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem z pomocą silikonowego pędzelka.
- 10
Umieszczamy blachę na środkowym poziome gorącego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut – póki ciasto nie będzie apetycznie zarumienione.
- 11
Ciasto francuskie z kurczakiem najlepiej smakuje na ciepło. Ciasto jest na tyle duże, że śmiało można podzielić je na dwie porcje.
Przeczytaj także:
Takie danie możecie zrobić z myślą o przekąsce do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub jako zaskakujące danie dla rodziny na obiad czy kolację. To, co sprawia, że na widok ciasta z kurczakiem na usta ciśnie się okrzyk zachwytu to niecodzienny sposób zawinięcia wypieku, a przypominający formą plecionkę.
Jakie jest wytrawne ciasto francuskie z kurczakiem?
Bazując na samej nazwie być może nie spodziewacie się efektu, jaki ta potrawa zrobi na bliskich i znajomych. Danie to jest całkiem sporych rozmiarów – w jednej porcji mieści się pierś kurczaka, porcja szpinaku, kawałek sera i część papryki. Do tego porządna porcja ciasta francuskiego i uzyskujemy niezwykle sycące i pożywne danie – składające się nie tylko z mięsa, ale także z warzyw.
Ciasto francuskie z kurczakiem przypomina w wykonaniu i w wyglądzie kulebiaka, przy czym kulebiaki otacza ciasto drożdżowe. W przypadku naszego przepisu, ciasto francuskie zostało dość fantazyjnie zaplecione, co dodatkowo dodaje wyrafinowania wyglądowi tej potrawy.
Z czym podawać ciasto francuskie z kurczakiem?
W tym przepisie mamy już ciasto francuskie, do dania nie będą więc pasowało pieczywo, ryż czy ziemniaki. Ze względu na znajdujący się w środku piersi z kurczaka szpinak, nie ma co podawać także innych gotowanych czy pieczonych warzyw. Wydaje się, że najlepszym i najbardziej pasującym dodatkiem będzie dobrze doprawiona sosem winegret sałata. Nie musi być to specjalnie wyszukane połączenie – wystarczy miks sałat, zielony ogórek, kilka pomidorków koktajlowych i nieco cebuli. W wersji minimalistycznej do miksu sałat wystarczy dodać oliwę wymieszaną z octem balsamicznym i wymieszać składniki.
Na jakie okazje serwować ciasto francuskie z kurczakiem?
Taki posiłek możemy podać w czasie kolacji ze znajomymi – ciasto można podzielić na dwie lub trzy części i podać z sałatą. Można je przygotować z myślą o pikniku, wycieczce, czy zapakować jako danie na lunch do pracy – zamiast sałatki czy klasycznej kanapki. Upieczone ciasto francuskie z kurczakiem będzie równie smaczne serwowane na ciepło – od razu po upieczeniu, jak i na zimno, po całkowitym wystudzeniu.