Obłędnie pachnące bułki domowe. Łatwe i szybkie w wykonaniu pieczywo
Wyobraźcie sobie, że budzi was unoszący się z kuchni zapach świeżutkich, jeszcze ciepłych bułeczek dolatujący z piekarnika własnej kuchni. Przepis na bułki domowe jest na tyle prosty, że – kto wie – może taką niespodziankę zgotują wam inni domownicy?
Składniki
Składniki na bułki domowe
- 500 g mąka typ 550
- 1.5 łyżeczka Sól
- 3 płaskie łyżki Cukier
- 300 ml Mleko
- 50 g Maslo
- 14 g drożdże instant
- 1.5 łyżka Sok z cytryny
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Mak
- 1 łyżka Sezam
Przygotowanie
- 1
W pojemnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól oraz drożdże instant.
- 2
Masło rozpuszczamy w rondelku, a kiedy będzie już w formie ciekłej, zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko i łączymy oba składniki, mieszając.
- 3
Mleko z masłem wlewamy do przygotowanej wcześnie mieszanki mąki, soli i drożdży. Do mieszanki dodajemy również sok z cytryny.
- 4
Z pomocą miksera z łopatką chlebową (musi to być mikser o dużej mocy, który poradzi sobie z dość gęstą masą) wyrabiamy ciasto. Ręczne wyrabianie ciasta może potrwać nawet 10 minut.
- 5
W kolejnym kroku przygotowujemy blachę – smarujemy ją masłem i rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni Celsjusza.
- 6
Ciasto dzielmy na 15 części i formujemy z nich bułeczki – lepiąc kulki, a później delikatnie je spłaszczając.
- 7
Bułki układamy na blaszce zachowując między poszczególnymi kulkami równy odstęp.
- 8
Blacha powinna następnie wylądować w piekarniku na około 20 minut, lub pod ściereczką na 40 minut w ciepłym miejscu. Po co? Po to, żeby bułeczki wyrosły.
- 9
Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy blachę i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- 10
Przed ponownym wstawieniem bułeczek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy – sezamem, makiem, solą gruboziarnistą, kminkiem, pestkami dyni.
- 11
Pieczemy bułeczki przez 20 minut – do czasu kiedy apetycznie się zarumienią.
Przeczytaj także:
Bułki domowe to sposób na niesamowite wrażenia kulinarne i murowany sukces jeśli chodzi o smak. Świeże, domowej produkcji, zrobione od zera, zadziwią oryginalnym smakiem i apetycznym wyglądem. Będą doskonale pasowały do innych produktów typowo śniadaniowych, ale nie tylko – dobrze wypadną jako część przystawki lub kolacji.
Bułki domowe – z myślą o jakich okazjach je piec?
W wykwintnych restauracjach niewielkiego rozmiaru bułeczki o różnych smakach i dodatkach serwowane są w koszyczku razem ze smakowymi masłami jako czekadełko – przed podaniem zamówionych dań. Takie wypieki są zazwyczaj wyborne i ciężko poprzestać na zjedzeniu niewielkiego kawałka.
Bułki upieczone w domu można podać przy okazji świątecznych śniadań – na Wielkanoc czy w czasie Bożego Narodzenia w pierwszy i drugi dzień świąt. Coraz popularniejsze są także spotkania towarzyskie, które zamiast kolacji oznaczają wspólne śniadanie. To opcja chętnie wybierana przez rodziców małych dzieci, które budzą się wcześnie rano, a wieczorem szybko zasypiają. Wspólne śniadanie daje możliwość jakościowego spędzenia czasu, porozmawiania, wymiany doświadczeń. Dzieci mają okazję na wspólną zabawę. Latem śniadanie można zaserwować na tarasie lub w ogrodzie, a domowe bułeczki równie dobrze wykorzystać jako część potraw odpowiednich na piknik w parku na trawie.
Domowe bułeczki pieczone w tygodniu, to dobry materiał na kanapki do szkoły czy pracy. Świeże, chrupiące – zachęcą do zjedzenia posiłku największych niejadków.
Co do domowych bułek?
Domowe bułeczki dają wiele możliwości ewentualnych połączeń. Najbardziej podstawową formą podania będzie – po prostu – posmarowanie ich masłem (może być smakowe: czosnkowe, truflowe, ziołowe). Bułeczki będą także stanowiły wymarzoną bazę do twarożku w wersji najbardziej klasycznej – ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Świeżo upieczona bułka domowa w wersji bardziej wykwintnej będzie pasowała w połączeniu z duszonym szpinakiem, pastą z awokado i wędzonym łososiem. Domowe bułki – w tej wersji brioszka – to także jeden ze składników jajecznicy serwowanej na pieczywie według przepisu słynnego szefa kuchni Gordona Ramseya.
Bułeczkę można podawać także ze słodkimi dodatkami – dżemami, marmoladami, powidłami. Ale to nie wszystkie możliwe propozycje. Domowej roboty bułki mogą stanowić rewelacyjną postawę i jeden ze składników domowych burgerów (zarówno tych w wersji mięsnej, jak i wege). Przed podaniem można je dodatkowo podgrzać na patelni, grillu lub w piekarniku. Z myślą o burgerach bułeczki w czasie pieczenia warto posypać sezamem.