Obłędnie pachnące bułki domowe. Łatwe i szybkie w wykonaniu pieczywo

Domowe bułeczki
Źródło: Shutterstock/A Lein

Składniki

Składniki na bułki domowe

  • 500 g mąka typ 550
  • 1.5 łyżeczka Sól
  • 3 płaskie łyżki Cukier
  • 300 ml Mleko
  • 50 g Maslo
  • 14 g drożdże instant
  • 1.5 łyżka Sok z cytryny
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Mak
  • 1 łyżka Sezam

Przygotowanie

  1. 1

    W pojemnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól oraz drożdże instant.

  2. 2

    Masło rozpuszczamy w rondelku, a kiedy będzie już w formie ciekłej, zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko i łączymy oba składniki, mieszając.

  3. 3

    Mleko z masłem wlewamy do przygotowanej wcześnie mieszanki mąki, soli i drożdży. Do mieszanki dodajemy również sok z cytryny.

  4. 4

    Z pomocą miksera z łopatką chlebową (musi to być mikser o dużej mocy, który poradzi sobie z dość gęstą masą) wyrabiamy ciasto. Ręczne wyrabianie ciasta może potrwać nawet 10 minut.

  5. 5

    W kolejnym kroku przygotowujemy blachę – smarujemy ją masłem i rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni Celsjusza.

  6. 6

    Ciasto dzielmy na 15 części i formujemy z nich bułeczki – lepiąc kulki, a później delikatnie je spłaszczając.

  7. 7

    Bułki układamy na blaszce zachowując między poszczególnymi kulkami równy odstęp.

  8. 8

    Blacha powinna następnie wylądować w piekarniku na około 20 minut, lub pod ściereczką na 40 minut w ciepłym miejscu. Po co? Po to, żeby bułeczki wyrosły.

  9. 9

    Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy blachę i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

  10. 10

    Przed ponownym wstawieniem bułeczek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy – sezamem, makiem, solą gruboziarnistą, kminkiem, pestkami dyni.

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też