Jajka z czerwonej zalewy, czyli must have na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
Jajka z czerwonej zalewy są atrakcyjną przekąską, którą warto podać na wielkanocny stół. Dzięki nietuzinkowemu kolorowi symbol świąt przyciąga bliskich do chętnego kosztowania przysmaku. Wykonanie jajek z czerwonej zalewy nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Przygotujesz je z kilku składników, a efekt, jaki osiągniesz, zaskoczy wszystkich członków rodziny.
Składniki
Jajka z czerwonej zalewy
- 2 sztuki Buraki
- 2 ząbki Czosnek
- 10 sztuk Jajko
- 1 łyżeczka Cukier
- 100 ml Ocet
- 1 szklanki Sok z buraka
- 2 łyżeczki Sól
- Koperek
Przygotowanie
- 1
Do niedużego garnka włóż jajka, zalej je wodą i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania płynu. Następnie wyłącz palnik, zalej jajka zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Kiedy się ochłodzą, obierz je ze skorupek.
- 2
Buraki wyciągnięte prosto z lodówki zetrzyj na tarce, najlepiej wybrać większe oczka. Następnie dodaj do nich sok z buraków wraz z octem.
- 3
Obierz czosnek i przeciśnij ząbki przez praskę, dodając je do naczynia ze startymi burakami. Następnie dodaj przyprawy: biały cukier oraz sól. Mieszankę składników przełóż do garnuszka, umieść na małym palniku i podgrzewaj kilka minut. Następnie wyłącz palnik i odstaw całość do przestudzenia.
- 4
Obrane jajka umieść w dużym słoju. Następnie zalej je przygotowaną, chłodną zalewą buraczaną, szczelnie zakręć naczynie i włóż je do lodówki. Im dłużej jajka będę marnować się w chłodzie, tym lepszy efekt uzyskasz. Minimalny czas to 30 minut.
- 5
Gdy upłynie wskazany czas, jajka wyciągnij z zalewy. Każde obetrzyj delikatnie za pomocą ręcznika kuchennego, a następnie przekrój na połówkę. Dalej, należy wyciągnąć żółtko, nie uszkadzając struktury jajka. Żółtka przekładaj do osobnego naczynia.
- 6
Do miseczki z żółtkami dodaj śmietanę, posiekany koperek, chrzan oraz podstawowe przyprawy: czarny pieprz mielony i sól. Wszystko wymieszaj starannie, tak, żeby produkty dokładnie się ze sobą połączyły.
- 7
Połówki zafarbowanych na czerwono jajek wypełnij sporządzonym nadzieniem. Przed podaniem specjału, polecamy udekorować talerz, np. posługując się gałązkami kopru, szczypiorkiem czy zieloną pietruszką.
Zobacz także:
Jajka podawane co roku w okresie Świąt Wielkanocnych to tradycja, której nie sposób nie przestrzegać. Nie oznacza to jednak, że rokrocznie muszą występować w postaci pasty jajecznej czy zwykłych jajek ugotowanych na twardo, którymi dzielimy się w wielkanocny poranek. Dobrą sławą cieszą się faszerowane jaja, które można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Dziś proponujemy nietuzinkowe rozwiązanie — poza wybornym nadzieniem, zadbamy również o kolor posiłku, który przyciągnie wzrok każdego entuzjasty dobrej kuchni. Przepis na jajka z czerwonej zalewy stanie się twoim specjałem. Koniecznie wypróbuj go w nadchodzące święta i przekonaj się, jak szybko zniknie ze stołu.
Zobacz także: Jajka po tatarsku, jakich nigdy wcześniej nie jadłeś. Przepis nie tylko od święta
Jajka z czerwonej zalewy — jak je przygotować? Przepis jest prosty
Aby przyrządzić proponowany specjał, potrzebować będziesz jajek, buraków i soku z buraków, octu, śmietany, czosnku, koperku, cukru i kilku innych podstawowych składników, takich jak sól, czarny pieprz mielony, czy cukier. Niezbędnym komponentem, który wpływa na intensywny smak jajek z czerwonej zalewy, jest chrzan. Krem wykonany na jego bazie jest nie do podrobienia.
Chcąc zadbać o apetyczny sposób podania, nie zapomnij o przyozdobieniu naczynia, na którym znajdą się marynowane jajka z masą chrzanową. Dekoracją, która będzie pięknie kontrastować ze świąteczną przekąską, są m.in. gałązki kopru, kawałki posiekanego szczypiorku, czy nawet liście zielonej pietruszki.