Jajka faszerowane na Wielkanoc — przepis na niezastąpioną przekąskę świąteczną

Jajka faszerowane na Wielkanoc z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajka faszerowane na Wielkanoc

  • 10 g Kiełki rzodkiewki
  • 5 sztuk Pieczarki
  • 8 sztuk Jajko
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 łyżka Masło
  • 5 Liści Sałata
  • 1 sztuka Cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka umieść w garnku, a następnie napełnij naczynie zimną, bieżącą wodą. Postaw garnek na palniku o średniej mocy. Gdy jajka zaczną się gotować nastaw minutnik na 7 minut, po czym ściągnij garnek z kuchenki, zalej je zimną wodą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  2. 2

    Ostudzone jajka obierz ze skorupki, po czym przekrój je na połowę.

  3. 3

    Pieczarki starannie umyj, korzystając z wilgotnej ściereczki, po czym pokrój je w bardzo drobną kostkę.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywo.

  5. 5

    Kiełki rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj rozdrobnioną cebulę oraz pieczarki. Smaż warzywa do chwili całkowitego odparowania wody, po czym ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw składniki do wystudzenia.

  7. 7

    W misce umieść ostudzone pieczarki oraz wyciągnięte z ugotowanych jajek żółtka. Do farszu dodaj także majonez i starannie wymieszaj podane składniki. Dopraw nadzienie do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i ponownie wymieszaj.

  8. 8

    Połówki jajek napełnij przygotowanym wcześniej farszem, a następnie udekoruj je kiełkami rzodkiewki.

     

    Jajka faszerowane na Wielkanoc serwuj na liściach sałaty. Przysmak ten stanowi świetny dodatek do pieczonych mięs, ale może być również zajadany jako oddzielna przekąska.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też