Tradycyjne jajka z majonezem — klasyczny przepis na przekąskę świąteczną

Jajka z majonezem
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajka z majonezem

  • 4 łyżki Majonez
  • 70 g Rzodkiewka
  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 garść Szczypiorek
  • 4 sztuki Jajko
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka umieść w garnku z zimną wodą. Następnie postaw naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź płyn do wrzenia. Od momentu zagotowania odmierz 7 minut, a następnie ściągnij garnek z kuchenki, zalej jaja zimną wodą i pozostaw do przestudzenia.

  2. 2

    Wystudzone jajka delikatnie obierz, uważając, by ich nie uszkodzić. Następnie przekrój je na połowę.

  3. 3

    Rzodkiewki starannie umyj pod bieżącą wodą, osusz, po czym odkrój ich końce, a pozostałą część pokrój w drobną kosteczkę. 

  4. 4

    Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Obierz ząbek czosnku z łupin i przeciśnij go przez praskę.

  6. 6

    W misce umieść 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, posiekany szczypiorek, czosnek, sok z cytryny oraz rzodkiewki. Składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw sos do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  7. 7

    Sos majonezowy przelej na głęboki talerz lub salaterkę, a następnie na wierzchu poukładaj połówki jajek.

  8. 8

    Jajka z majonezem tuż przed podaniem warto udekorować plasterkami rzodkiewki lub posypać świeżym szczypiorkiem. Wierzch potrawy oprósz czarnym, świeżo mielonym pieprzem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też