Tradycyjne jajka z majonezem — klasyczny przepis na przekąskę świąteczną
Jajka z majonezem to prosty, jednak bardzo smaczny sposób na doskonałą przekąskę, którą przyrządzać warto nie tylko od święta. Sprawdzą się one idealnie na śniadanie, kolację, a po zestawieniu z odpowiednimi dodatkami, także na obiad. Jajka z majonezem to receptura niebywale uniwersalna, którą można przyrządzić na wiele różnorodnych sposób. Proponujemy wykonać ten specjał z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki. To tradycyjny sposób podania, który nigdy nie zawodzi.
Składniki
Jajka z majonezem
- 4 łyżki Majonez
- 70 g Rzodkiewka
- 4 łyżki Jogurt naturalny
- 1 ząbek Czosnek
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 1 garść Szczypiorek
- 4 sztuki Jajko
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Jajka umieść w garnku z zimną wodą. Następnie postaw naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź płyn do wrzenia. Od momentu zagotowania odmierz 7 minut, a następnie ściągnij garnek z kuchenki, zalej jaja zimną wodą i pozostaw do przestudzenia.
- 2
Wystudzone jajka delikatnie obierz, uważając, by ich nie uszkodzić. Następnie przekrój je na połowę.
- 3
Rzodkiewki starannie umyj pod bieżącą wodą, osusz, po czym odkrój ich końce, a pozostałą część pokrój w drobną kosteczkę.
- 4
Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.
- 5
Obierz ząbek czosnku z łupin i przeciśnij go przez praskę.
- 6
W misce umieść 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, posiekany szczypiorek, czosnek, sok z cytryny oraz rzodkiewki. Składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw sos do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 7
Sos majonezowy przelej na głęboki talerz lub salaterkę, a następnie na wierzchu poukładaj połówki jajek.
- 8
Jajka z majonezem tuż przed podaniem warto udekorować plasterkami rzodkiewki lub posypać świeżym szczypiorkiem. Wierzch potrawy oprósz czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także:
Jajka z majonezem i rzodkiewką to receptura, która od dekad jest niezwykle popularnym daniem kuchni polskiej. Tę smakowitą potrawę można wyczarować już z kilku prostych składników w zaledwie 20 minut. Ponadto jajka z majonezem wykonane zgodnie z proponowanymi przez nas wskazówkami zawierają dodatek jogurtu, który sprawi, że sos, w którym są one zanurzone, staje się lżejszy, jednak niezmiennie wyśmienity. To zmiana, która do skosztowania dania może przekonać nawet osoby, które zabiegają o zgrabną sylwetkę. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, że jajka z majonezem nie są nudną przekąską.
Zobacz także: Jajka po tatarsku, jakich nigdy wcześniej nie jadłeś. Przepis nie tylko od święta
Jak przygotować jajka z majonezem? Praktyczne wskazówki
Jajka z majonezem to przekąska, którą z łatwością przygotują nawet początkujący miłośnicy gotowania. Ważny jest sposób gotowania jaj, aby wyglądały one atrakcyjnie i nie pękły w trakcie obróbki termicznej. Można temu zapobiec, wkładając je do zimnej wody, a następnie gotując, ustawiając moc palnika na średnią. Pomocnym gadżetem, który pomoże osiągnąć oczekiwany cel, jest minutnik. Od czasu zagotowania wody obróbkę należy kontynuować jeszcze przez 7 minut, obserwując skorupki.
Jajka z majonezem smakują najlepiej, gdy są przygotowane wyłącznie z najwyższej jakości składników. Aby wybrać dobry majonez, polecamy kierować się jego składem, który powinien być jak najkrótszy. Można zakupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie. Aby wykonać ten popularny sos we własnym domu, wystarczy zaopatrzyć się wyłącznie w olej, żółtka oraz podstawowe przyprawy.
Przepis na jajka z majonezem to specjał, który powinien być serwowany na zimno. Warto więc do chwili podania przechowywać przysmak w lodówce. Również wszystkie elementy dekoracyjne najlepiej przygotować bezpośrednio przed zaprezentowaniem go na stole.