Tarta z jabłkami i kruszonką, smaczna i prosta w przygotowaniu
Tarta z jabłkami i kruszonką to doskonały pomysł na szybki, domowy deser dla całej rodziny. Przygotowanie tarty jabłkowej jest bardzo proste, w dodatku nie potrzebujesz wymyślnych składników do jej wykonania. Wystarczy kilka składników, aby przygotować wspaniałą kruchą tartę z jabłkami i kruszonką. Przekonaj się sam.
Składniki
Kruche ciasto:
- 180 g Mąka pszenna
- 1 sztuka Jajko
- 1 sztuka Żółtko
- 1 łyżka Smalec
- 80 g Zimne masło
- 1 łyżeczka Cukier puder
- 1 Szczypta Sól
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg Jabłko
- 1 łyżeczka Cynamon
- 3 łyżeczki Cukier
- 1 łyżka Masło
Kruszonka:
- 100 g Masło
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 sztuka Żółtko
- 2 łyżki Cukier
- 1 łyżeczka Cukier waniliowy
Przygotowanie
- 1
Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i cukier puder, wymieszaj. Z przygotowanych składników usyp kopiec, na środku zrób wgłębienie i wbij jajko i żółtko. Za pomocą noża pokrój masło i smalec w kostkę. Wszystko zagnieć, tak aby składniki połączyły się. Przygotuj foremkę do pieczenia tart. Dno oraz boki wysmaruj masłem. Przygotowanym ciastem wyklej foremkę. Dno nakłuj widelcem. Odstaw ciasto do lodówki.
- 2
Nadzienie z jabłek: Jabłka umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój jabłka w grubą kostkę. Do rondla dodaj masło, podgrzej i wsyp pokrojone jabłka. Wymieszaj, dodaj cynamon oraz cukier. Całość smaż przez 2 minuty. Wystudź.
- 3
Kruszonka: Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz biały cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie i wbij żółtko. Zimne masło pokrój w grubą kostkę i dodaj do mąki. Delikatnie, ale szybko rozcieraj masło z mąką, tak aby powstały luźne okruchy.
- 4
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- 5
Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż na nim przygotowane jabłka. Całość posyp przygotowaną kruszonką.
- 6
Tartę włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wyjmij, wystudź, posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
Jakie jabłka do tarty?
Do tarty jabłkowej nadają się wszystkie odmiany jabłek deserowych. Najlepszym jednak wyborem będą jabłka twarde, soczyste i słodkie. Kolor owoców nie ma znaczenia. Możesz użyć takich odmian jak: Pink Lady, Delikates, Golden Delicious, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala. Niezależnie od tego, po jakie jabłka sięgniesz, zadbaj o to, aby owoce były zdrowe, bez oznak pleśni czy wstępnego rozkładu. Owoce dokładnie umyj, a następnie obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę – wielkość kostki to indywidualny wybór, więc jeśli lubisz czuć w wypiekach kawałki jabłek, podziel je na większe części, gdy jednak wolisz strukturę zbliżoną do dżemu, podziel je na małe kawałki i podsmaż dłużej niż w przepisie.
Dlaczego ciasto kruche na tartę jest twarde?
Ciasto kruche jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne o ile trzymasz się podstawowych zasad przygotowania. Po pierwsze do ciasta kruchego trzeba dodać masło o wysokiej zawartości tłuszczu - minimum to 82%. Do ciasta kruchego nie dodajemy margaryny! Po drugie niezależnie od tego, co myślimy o dodawaniu smalcu do potraw, nie możemy go pominąć przy robieniu kruchego ciasta, bo to właśnie smalec nadaje prawdziwej kruchości. Ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo, wystarczy, że składniki się połączą. Ciasto trzeba schłodzić. Są dwie metody chłodzenia ciasta kruchego. Pierwsza jak w przepisie: przygotowanym ciastem wykładamy foremkę i odstawiamy całość do lodówki (ciasto jest cienkie, więc szybko robi się zimne). Druga metoda polega na zwinięciu przygotowanego ciasta w kulkę, owinięciu w folię spożywczą i odstawieniu do lodówki (chłodzenie tak przygotowanego ciasta trwa dłużej, a dodatkowo trzeba rozwałkować je i wyłożyć foremkę, co nie jest takie proste).
Z czym podać tartę jabłkową?
Tarta jabłkowa z kruszonką z dodatkiem cynamonu doskonale łączy się z lodami śmietankowymi i waniliowymi. Najlepiej wtedy podać ciasto na ciepło. Do tarty jabłkowej pasuje także sos waniliowy i czekoladowy.