Obłędnie smaczna tarta z rabarbarem i zaskakującym nadzieniem. Koniecznie jej spróbuj!
Tajemnicą udanej tarty z rabarbarem jest wcześniejsze podpieczenie kawałków rabarbaru z dodatkiem cukru. Wypiek smakuje obłędnie, dzięki wyjątkowemu nadzieniu, przyrządzonemu na bazie kwaśnej śmietany. Aby się o tym przekonać, koniecznie skuś się na ten przepis. Na pewno nie pożałujesz!
Składniki
Tarta z rabarbarem
- 60 g Cukier puder
- 90 g Zimne masło
- 1 Szczypta Sól
- 13 łyżek Zimna woda
- 200 g Mąka pszenna
- 30 g Smalec
Pieczony rabarbar
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 500 g Rabarbar
- 60 g Cukier
Nadzienie
- 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
- 2 sztuki Jajko
- 350 g Śmietana 18%
- 1 łyżeczka Pasta waniliowa
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 150 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Przygotowania rozpoczynamy od sporządzenia kruchego ciasta. Przesianą mąkę pszenną połącz ze smalcem i kawałkami zimnego masła. Całość posiekaj nożem, a gdy konsystencja ciasta przybierze charakter kruszonki, dodaj odrobinę soli, letnią wodę oraz cukier. Wszystkie składniki zagnieć rękoma na ciasto, tak aby nie posiadało grudek. Następnie uformuj z niego kulę, owiń kawałkiem folii i umieść w lodówce, pozostawiając tak do schłodzenia na ok. 60 minut.
- 2
W międzyczasie przygotuj formę na tartę. Spód i boki posmaruj odrobiną masła, a następnie podsyp mąką pszenną lub kaszą manną.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 4
Po zegarowej godzinie wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na cienki placek. Zaraz potem wyłóż nim przygotowaną formę i włóż do lodówki — tym razem wystarczy 30 minut. Po tym czasie kruchy spód oprósz odrobiną mąki, zakryj kawałkiem papieru do pieczenia, a na wierzch wrzuć fasolę lub kulki ceramiczne.
- 5
Spód tarty piecz przez kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij ciasto z kuchenki, pozbądź się papieru do pieczenia wraz z obciążeniem i ponownie umieść wypiek w piekarniku. Pamiętaj o tym, aby obniżyć temperaturę do 180 st. C. Pieczenie tarty, kontynuuj jeszcze przez ok. 8 minut.
- 6
Następnie przygotuj rabarbar. Łodygi pokrój na kawałki mierzące po ok. 3 cm każdy. Nie ma potrzeby ich obierania. Wszystkie niezbędne komponenty, tj. wspomniany rabarbar, cukier oraz sok z cytryny połącz w naczyniu żaroodpornym, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez ok. 25 minut. Po upływie wskazanego czasu zawartość naczynia przełóż na durszlak i pozwól na okapanie soku.
- 7
Kolejnym etapem przepisu na tartę z rabarbarem jest przygotowanie nadzienia. Do dużej miski dodaj kwaśną śmietanę, jajka, cukier, pastę z wanilii, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Całość starannie wymieszaj, ale nie wykorzystuj do tego celu miksera. Najlepiej sprawdzi się kuchenna rózga.
- 8
Ustaw piekarnik na temperaturę 150 st. C (z termoobiegiem).
- 9
Zaraz potem na upieczony spód tarty wyłóż przygotowany krem, a na nim ułóż upieczone kawałki rabarbaru.
- 10
Tartę z rabarbarem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Zobacz także:
Przepisów na tarty można znaleźć w internecie bez liku, jednak ten, na tartę z rabarbarem jest nietuzinkowy. Serwując wypiek swoim bliskim, z pewnością nie opędzisz się od komplementów, dotyczących twoich umiejętności cukierniczych. Ciasto znika z talerzy bardzo szybko, dlatego polecamy pospieszyć się z decyzją o skosztowaniu specjału, by nie okazało się, że zabrakło dla ciebie porcji.
Zobacz także: Wyśmienita tarta z malinami, idealna na wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty
Tarta z rabarbarem to połączenie kruchego ciasta, z soczystymi kawałkami podpieczonego rzewienia oraz kremem, którego głównym składnikiem jest kwaśna śmietana. Nadzienie ciasta w smaku imituje krem sernikowo-budyniowy. Nic więc dziwnego, że całość to istne arcydzieło, któremu po prostu nie można się oprzeć.