Obłędnie smaczna tarta z rabarbarem i zaskakującym nadzieniem. Koniecznie jej spróbuj!

Tarta z rabarbarem
Źródło: Shutterstock/marcin jucha

Składniki

Tarta z rabarbarem

  • 60 g Cukier puder
  • 90 g Zimne masło
  • 1 Szczypta Sól
  • 13 łyżek Zimna woda
  • 200 g Mąka pszenna
  • 30 g Smalec

Pieczony rabarbar

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 500 g Rabarbar
  • 60 g Cukier

Nadzienie

  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 2 sztuki Jajko
  • 350 g Śmietana 18%
  • 1 łyżeczka Pasta waniliowa
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 150 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowania rozpoczynamy od sporządzenia kruchego ciasta. Przesianą mąkę pszenną połącz ze smalcem i kawałkami zimnego masła. Całość posiekaj nożem,  a gdy konsystencja ciasta przybierze charakter kruszonki, dodaj odrobinę soli, letnią wodę oraz cukier. Wszystkie składniki zagnieć rękoma na ciasto, tak aby nie posiadało grudek. Następnie uformuj z niego kulę, owiń kawałkiem folii i umieść w lodówce, pozostawiając tak do schłodzenia na ok. 60 minut.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj formę na tartę. Spód i boki posmaruj odrobiną masła, a następnie podsyp mąką pszenną lub kaszą manną. 

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  4. 4

    Po zegarowej godzinie wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na cienki placek. Zaraz potem wyłóż nim przygotowaną formę i włóż do lodówki — tym razem wystarczy 30 minut. Po tym czasie kruchy spód oprósz odrobiną mąki, zakryj kawałkiem papieru do pieczenia, a na wierzch wrzuć fasolę lub kulki ceramiczne.

  5. 5

    Spód tarty piecz przez kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij ciasto z kuchenki, pozbądź się papieru do pieczenia wraz z obciążeniem i ponownie umieść wypiek w piekarniku. Pamiętaj o tym, aby obniżyć temperaturę do 180 st. C. Pieczenie tarty, kontynuuj jeszcze przez ok. 8 minut.

  6. 6

    Następnie przygotuj rabarbar. Łodygi pokrój na kawałki mierzące po ok. 3 cm każdy. Nie ma potrzeby ich obierania. Wszystkie niezbędne komponenty, tj. wspomniany rabarbar, cukier oraz sok z cytryny połącz w naczyniu żaroodpornym, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez ok. 25 minut. Po upływie wskazanego czasu zawartość naczynia przełóż na durszlak i pozwól na okapanie soku. 

  7. 7

    Kolejnym etapem przepisu na tartę z rabarbarem jest przygotowanie nadzienia. Do dużej miski dodaj kwaśną śmietanę, jajka, cukier, pastę z wanilii, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Całość starannie wymieszaj, ale nie wykorzystuj do tego celu miksera. Najlepiej sprawdzi się kuchenna rózga.

  8. 8

    Ustaw piekarnik na temperaturę 150 st. C (z termoobiegiem).

  9. 9

    Zaraz potem na upieczony spód tarty wyłóż przygotowany krem, a na nim ułóż upieczone kawałki rabarbaru.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też