Tarta z owocami i budyniem — dodaj swoje ulubione owoce i ciesz się smakiem perfekcyjnej tarty

 Tarta z owocami i budyniem
Źródło: Shutterstock/ltummy

Składniki

Tarta z owocami i budyniem — kruche ciasto

  • 1 łyżka Zimna woda
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 150 g Masło
  • 50 g Cukier puder

Nadzienie

  • 80 ml Mleko
  • 50 g Masło
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • Owoce
  • 50 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    W misce wymieszaj ze sobą sól, mąkę pszenną oraz cukier puder. Następnie dodaj kawałki zimnego masła i wodę. Szybko i energicznie zagniataj ciasto, do chwili otrzymania masy o jednolitej, zwartej konsystencji. 

  3. 3

    Foremkę na tartę wyłóż przygotowanym ciastem i umieść ją w lodówce na 30 minut.

  4. 4

    Schłodzone ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj masę budyniową. 3/4 mleka zagotuj w rondelku dodatkiem masła i cukru. Pozostałe mleko wlej do miseczki i starannie wymieszaj z proszkami budyniowymi. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej przygotowany roztwór i mieszaj składniki do chwili powstania jednolitej masy. Gotowy krem budyniowy pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    Masę budyniową rozsmaruj na przygotowanym kruchym cieście.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też