Tarta z owocami i budyniem — dodaj swoje ulubione owoce i ciesz się smakiem perfekcyjnej tarty
Tarta z owocami i budyniem to wypiek, który można nazwać synonimem lata. Każdy jej kęs rozpływa się w ustach i uwodzi smakiem. Kruchy, chrupiący spód staje się doskonałym tłem dla aksamitnego kremu i soczystych darów natury. Jeżeli miesiące wakacyjne już minęły, tarta z owocami i budyniem pozwala przywołać najlepsze wspomnienia i szczęśliwe momenty. Wystarczy dostosować recepturę, wykorzystując jesienne jabłka, czy zimowe cytrusy, by cieszyć się jej smakiem niezależnie od pory roku.
Składniki
Tarta z owocami i budyniem — kruche ciasto
- 1 łyżka Zimna woda
- 250 g Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 150 g Masło
- 50 g Cukier puder
Nadzienie
- 80 ml Mleko
- 50 g Masło
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy
- Owoce
- 50 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier waniliowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 2
W misce wymieszaj ze sobą sól, mąkę pszenną oraz cukier puder. Następnie dodaj kawałki zimnego masła i wodę. Szybko i energicznie zagniataj ciasto, do chwili otrzymania masy o jednolitej, zwartej konsystencji.
- 3
Foremkę na tartę wyłóż przygotowanym ciastem i umieść ją w lodówce na 30 minut.
- 4
Schłodzone ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut.
- 5
W międzyczasie przygotuj masę budyniową. 3/4 mleka zagotuj w rondelku dodatkiem masła i cukru. Pozostałe mleko wlej do miseczki i starannie wymieszaj z proszkami budyniowymi. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej przygotowany roztwór i mieszaj składniki do chwili powstania jednolitej masy. Gotowy krem budyniowy pozostaw do wystudzenia.
- 6
Masę budyniową rozsmaruj na przygotowanym kruchym cieście.
- 7
Wierzch tarty udekoruj świeżymi owocami.
Tartę z owocami i budyniem należy przechowywać w lodówce.
Zobacz także:
Przygotowanie tarty z owocami i budyniem może wydawać się skomplikowanym zadaniem, ale zapewniamy, że nie ma się czego obawiać. Wystarczy zaledwie kilka ogólnodostępnych składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Czas i zaangażowanie poświęcone na wykonanie charakteryzowanego wypieku zostaną sowicie wynagrodzone komplementami, skierowanymi w kierunku kucharza. Ostrzegamy, że specjał szybko znika ze stołu, dlatego rozsądnie pospieszyć się — może okazać się, że zabraknie kawałka dla ciebie!
Tarta z owocami i budyniem — jak przygotować? Garść praktycznych informacji
Tarta z owocami i budyniem to rarytas, którego przygotowanie należy rozpocząć od spreparowania kruchego ciasta. To właśnie ono stanowi podstawę prezentowanego deseru. Masę należy szybko i energicznie zagniatać, a następnie porządnie schłodzić, by otrzymać chrupiący i kruchy wypiek. Jeżeli posiadasz robota kuchennego z końcówką haka, może cię on wyręczyć w tej czynności, przez co pichcenie stanie się jeszcze prostsze. Gdy aromat maślanej tarty zacznie unosić się po domowych zakamarkach, a jej wierzch apetycznie się zarumieni, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Zobacz także: Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem — przygotuj wyśmienitą tartę i odczaruj szpinak w swojej kuchni
Następny ważny element to masa budyniowa. By stała się ona delikatna i kremowa, do gotującego się mleka należy dodać obfity kawałek masła. Budyń studź pod przykryciem, by zapobiec powstawaniu grudek. Po wystudzeniu krem można przełożyć na upieczoną tartę i udekorować jej wierzch kawałkami świeżych owoców. Jakie dary natury najlepiej wykorzystać? Soczyste brzoskwinie, kwaskowate maliny, czy barwne jagody — które z tych rarytasów sprawdzą się najlepiej? Odpowiedź jest prosta — te, które najbardziej ci smakują. Wybierz takie owoce, które masz w zasięgu ręki. Warto także pamiętać o aspekcie wizualnym i zadbać o kuszący wygląd deseru. Można zrobić to w prosty sposób, np. wybierając komponenty o intensywnych barwach.