Wyśmienita tarta z malinami, idealna na wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty

Tarta z malinami
Źródło: Shutterstock/AS Foodstudio

Składniki

Tarta z malinami — kruche ciasto

  • 150 g Zimne masło
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 200 g Mąka pszenna tortowa
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia

Krem

  • 300 g Mleko skondensowane
  • 120 g Masło

Dodatkowo

  • 400 g Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę o średnicy 24 cm. Natłuść ją masłem, a następnie oprósz odrobiną bułki tartej. Równie dobrze sprawdzi się w tej roli kasza manna.

  2. 2

    Przygotuj kruche ciasto pod spód tarty. Do miski przesiej cukier puder, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Zaraz potem dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, odrobinę soli oraz 1 jajko. Wszystkie wspomniane składniki dokładnie posiekaj nożem, a następnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto owiń kawałkiem folii spożywczej i umieść w lodówce, pozostawiając w chłodzie na ok. 60 minut. 

  3. 3

    Stolnicę oprósz odrobiną mąki pszennej, a następnie wyłóż na nią schłodzone ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Jego wielkość powinna przekraczać wymiary przygotowanej formy na tartę. 

  4. 4

    Rozwałkowany placek włóż do formy, precyzyjnie dociskając ciasto do brzegów. Naddatek masy zetnij nożem. Zaraz potem brytfankę owiń folią i umieść w lodówce. Po zegarowej godzinie zdejmij folię i nakłuj ciasto, posługując się ząbkami widelca.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Formę z ciastem umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 18 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki kuchenki, wyciągnij wypiek i pozostaw na blacie, aż wystygnie.

  7. 7

    W międzyczasie przygotuj krem. Do naczynia dodaj masło w temperaturze pokojowej i miksuj je przez 5 minut. Zaraz potem do masła dodaj mleko skondensowane i kontynuuj miksowanie, ustawiając urządzenie na średnie obroty. Gotowy krem wyłóż na przestudzony spód tarty, a następnie udekoruj deser świeżymi malinami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też