Wyśmienita tarta z malinami, idealna na wyjątkowe okazje. Przepis jest bardzo prosty
Tarta z malinami to wyjątkowa propozycja na lekki wypiek, którego nie odmówi sobie żaden łasuch. Ciasto polecamy przygotować latem, kiedy dostęp do owoców jagodowych jest prosty, ich cena niska, a smak zdecydowanie najlepszy. Tarta z malinami wykonana z poniższego przepisu jest wyjątkowa. Całość zwieńcza dodatek kremu, który otula owoce niczym delikatna pierzynka. Wykonaj przysmak już dziś, a z pewnością stanie się twoim popisowym deserem.
Składniki
Tarta z malinami — kruche ciasto
- 150 g Zimne masło
- 3 łyżki Cukier puder
- 200 g Mąka pszenna tortowa
- 1 sztuka Jajko
- 1 Szczypta Sól
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
Krem
- 300 g Mleko skondensowane
- 120 g Masło
Dodatkowo
- 400 g Maliny
Przygotowanie
- 1
Przygotuj formę o średnicy 24 cm. Natłuść ją masłem, a następnie oprósz odrobiną bułki tartej. Równie dobrze sprawdzi się w tej roli kasza manna.
- 2
Przygotuj kruche ciasto pod spód tarty. Do miski przesiej cukier puder, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Zaraz potem dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, odrobinę soli oraz 1 jajko. Wszystkie wspomniane składniki dokładnie posiekaj nożem, a następnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto owiń kawałkiem folii spożywczej i umieść w lodówce, pozostawiając w chłodzie na ok. 60 minut.
- 3
Stolnicę oprósz odrobiną mąki pszennej, a następnie wyłóż na nią schłodzone ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Jego wielkość powinna przekraczać wymiary przygotowanej formy na tartę.
- 4
Rozwałkowany placek włóż do formy, precyzyjnie dociskając ciasto do brzegów. Naddatek masy zetnij nożem. Zaraz potem brytfankę owiń folią i umieść w lodówce. Po zegarowej godzinie zdejmij folię i nakłuj ciasto, posługując się ząbkami widelca.
- 5
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 6
Formę z ciastem umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 18 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki kuchenki, wyciągnij wypiek i pozostaw na blacie, aż wystygnie.
- 7
W międzyczasie przygotuj krem. Do naczynia dodaj masło w temperaturze pokojowej i miksuj je przez 5 minut. Zaraz potem do masła dodaj mleko skondensowane i kontynuuj miksowanie, ustawiając urządzenie na średnie obroty. Gotowy krem wyłóż na przestudzony spód tarty, a następnie udekoruj deser świeżymi malinami.
Zobacz także:
Jeżeli szukasz przepisu na smakowity łakoć z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, mamy dla ciebie prawdziwą perełkę. Tarta z malinami i mlekiem skondensowanym to poezja smaku, którą doceni każdy, nawet najbardziej wymagający krytyk. Do przygotowania wspaniałej tarty potrzebować będziesz tylko kilku łatwo dostępnych składników i chwilę wolnego czasu. Korzystając z naszych wskazówek i podanych proporcji, ciasto uda się za każdym razem.
Zobacz także: Przewyborna tarta czekoladowa, której musisz spróbować. Każdy skusi się na kawałek
Jak zrobić tartę z malinami? Przepis krok po kroku
Szykowanie domowych wypieków wcale nie musi być skomplikowane ani czasochłonne, czego doskonałym potwierdzeniem jest przepis na tartę z malinami. Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Po połączeniu wymaganych składników i wypracowaniu jednolitej, zwartej masy, ciasto trafia do lodówki owinięte folią spożywczą. Po godzinnym chłodzeniu wystarczy je rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponownie schłodzić, a następnie upiec. W międzyczasie szykujemy krem, który powstaje na bazie masła utartego ze skondensowanym mlekiem. Na upieczony i wystudzony kruchy spód przekładamy sporządzoną masę, a na nią wykładamy umyte, i osuszone maliny.
Proste, prawda? Jak widać, z przyrządzeniem wyśmienitej, kremowej tarty z malinami poradzi sobie nawet kuchenny laik. Wystarczy trzymać się proporcji i kroków, które dokładnie opisane zostały w powyższej recepturze.